Even terugkijken in Assen

Het was weer een super leuke dag. Voor de vijfde keer organiseerde Soroptimistclub Assen het Soroptimist Film Festival voor Kinderen. Dit jaar bezochten bijna 1150  kinderen met hun begeleiders bioscoop De Nieuwe Kolk in Assen.

Er deden deze keer 16 scholen mee en ook de Feniks van het AZC in Assen was aanwezig. Drie zalen van de bioscoop waren drie keer met kinderen gevuld van de groepen 6 , 7 en 8. De hal van de bioscoop was prachtig versierd met een rode loper en kleurige ballonnen en bij binnenkomst werden de kinderen op feestelijke wijze onthaald met live gespeelde muziek. Ook waren er vlaggetjes met kinderrechten van Unicef opgehangen.

Een heuse kinderrechter verrichtte de opening. Gekleed in toga met witte bef kwam hij de trap in de bioscoop afdalen en sprak de kinderen toe over kinderrechten, zoals: recht op naar school gaan, recht op vrije tijd, recht op voeding en schoon water. Daarnaast gaf hij de kinderen nog mee dat je als kind maar beter niet met een rechter te maken kunt hebben, want dan heb je dingen gedaan die niet mogen. Een Soroptimist met grabbelton-jurk toverde nog heel andere rechten uit haar zakken. Zij gaf waardebonnen weg met daarop onder andere: deze bon geeft je recht op… een extra beurt tandenpoetsen, het krijgen van een compliment en het lezen van een boek. Na de opening hadden de kinderen “recht op de film”.

De kinderen zagen een van de drie films: groep 6 keek naar Piepkuikens, groep 7 naar Lost in Africa en groep 8 zag de film Blanka. Door  in 3 shifts te werken, met 3 zalen, was het mogelijk aan te sluiten op het rooster van de scholen. De films bleken indruk op de kinderen te hebben gemaakt. Unicef biedt de mogelijkheid om een gastles te geven. Scholen kunnen van dat aanbod gebruik maken.

De leden van de Soroptimistclub  Assen kijken  terug op een zeer geslaagd festival.  Ook van de scholen en ouders zijn positieve reacties teruggekomen. Dit  past helemaal in de doelen die wij als Soroptimisten nastreven. Wij zetten ons in voor het verbeteren van de positie van vrouwen en kinderen. Dat begint bij de bewustwording dat er nog veel kinderen overal ter wereld zijn, ook in Nederland, voor wie kinderrechten niet vanzelfsprekend zijn!

In het Dagblad van het Noorden stond de volgende dag een prachtige foto. Bij het verlaten van de bioscoop kregen alle kinderen nog een stroopwafel mee. Tot volgend jaar!