Even terugkijken in Assen

Op 7 februari 2017 bezochten bijna 1400  kinderen met begeleiders van 19 basisscholen uit Assen bioscoop de Nieuwe Kolk vooor het Soroptimist Filmfestival voor Kinderen. De Soroptimisten in Assen hebben  voor de vierde keer  de kans aangegrepen om dit filmfestival in Assen te organiseren.  Dit  Filmfestival voor Kinderen heeft als thema de rechten van kinderen zoals die zijn opgenomen in het Verdrag van de Verenigde Naties uit 1989. Dit jaar lag het accent in de films  in Assen op milieu en klimaat en wat dat voor effecten op kinderen kan geven , een actueel en heftig thema. Net als vorig  jaren en net als elders  bleek het filmfestival opnieuw een groot succes  getuige de reacties van kinderen en leerkrachten.

Er deden deze keer 19 scholen mee en ook de Feniks van het AZC in Assen was aanwezig. Bij enkele scholen paste de datum van 7 februari niet in het schoolprogramma. 3 zalen van de bioscoop waren drie keer met kinderen gevuld. De kinderen van de groepen 6 , 7 en 8 kwamen lopend met de klas en hun begeleiders of op de fiets. De Soroptimisten begeleiden hen naar hun eigen fiets- parkeerruimte. De entree van de bioscoop was feestelijk versierd met een rode loper en kleurige ballonnen en in de grote ruimte van de bioscoop  werden de kinderen onthaald op accordeon – en  vioolmuziek.  Ook daar waren ballonnen en vlaggetjes  met kinderrechten die  Unicef had opgehangen.

Burgemeester Marco Out verrichtte  de opening in een van de zalen en kreeg de kinderen algauw enthousiast aan de praat over kinderrechten; samen met een van de  jongens opende hij daarna het filmfestival door een groot geel-blauw lint versierd met ballonnen door te knippen.

De kinderen zagen een van de drie films: Kooky, Inuk of Operatie Noordpool.  Deze  keer hebben we in 3  shifts gewerkt, met 3 zalen, aansluitend op het rooster van de scholen. Unicef biedt de mogelijkheid om een gastles te geven.

De leden van de Soroptimistclub Assen kijken  terug op een zeer geslaagd festival: Ook van de scholen en ouders zijn positieve reacties teruggekomen. Dit  past helemaal in de doelen die wij als Soroptimisten nastreven, om ons in te zetten voor het verbeteren van de positie van vrouwen en kinderen. En dat begint bij de bewustwording dat er nog veel kinderen overal ter wereld zijn en ook in Nederland, voor wie kinderrechten niet vanzelfsprekend zijn!