Tiel

Aantal leerlingen 2019: 400

Operatie Noordpool

Originele titel: Operation Arctic

Land, jaar: Noorwegen, 2014

Regie: Grethe Boe-Waal

Duur: 87 min.

Taal: Nederlands ondertiteld

Kijkwijzer: 9 jaar

Door een dom toeval belanden de 13-jarige Julia en haar jonge tweelingbroer en –zus op een verlaten eiland in de poolzee. De wind waait er ongenadig over de ijsvlakte, de sneeuw ligt er meters hoog. In deze extreme omstandigheden begint een genadeloze overlevingsstrijd. Samen vinden de kinderen manieren om af te rekenen met honger, angst en een boze ijsbeer. Maar hoe lang kunnen ze stand houden? Intussen probeert hun familie op het vasteland wanhopig een spoor te vinden van het verdwenen drietal…

Even terugkijken naar 6 februari 2019

Op woensdag 6 februari hebben 400 leerlingen uit de groepen 7 en 8 van de Tielse basisscholen de film Operation Arctic bekeken in het Agnietenhof filmtheater.

Het Soroptimist Film Festival voor Kinderen werd voor de derde keer georganiseerd door Soroptimistclub West Betuwe in samenspraak met Unicef, met subsidie van Stichting Burgerweeshuis Tiel en sponsorgelden van het RSG Lingecollege en Van Kempen Koudetechniek. Het doel van het filmfestival is om kinderen bewust te maken van de rechten van het kind. Dit jaar was het thema Klimaat en Milieu.

Het was een groot succes! De kinderen keken geboeid naar een spannende film over drie avontuurlijke kinderen in een prachtig Noordpool landschap.  De film liet verschillende dilemma’s zien op het gebied van milieu, vriendschap, opkomen voor jezelf en voor een ander. Het was een indrukwekkende, ontroerende film met spanning en humor. De kinderen genoten en leefden helemaal mee met de kinderen in de film. Op school hebben de kinderen een goodie bag gekregen, dit werd mogelijk gemaakt door Albert Heijn en Van Helden Relatiegeschenken.

Even terugkijken naar 7 februari 2018

Op 7 februari 2018 werd voor de tweede keer het Soroptimist Film Festival voor Kinderen georganiseerd.  Tijdens dit festival wordt een film vertoond die over kinderrechten gaat.  Het filmfestival werd geopend door Hans Beenakker,  burgemeester van Tiel en Josephine Beenakker-te Raaij, president van Soroptimistclub West-Betuwe.

Ongeveer 400 Tielse kinderen waren geboeid door de film ‘Beasts of the Southern Wild’.  Deze film gaat over het thema ‘Armoede’ en is gekozen door de Tielse Kinderraad. De film gaat over een meisje, Hushpuppy, dat samen met haar vader in ‘the Bathtub’ woont. Haar vader grijpt graag naar de fles en Hushpuppy leert al vroeg voor zichzelf te zorgen. Als er een overstroming komt raken ze alles kwijt.  Het is een mooie maar geen gemakkelijke film en er zal thuis en in de klas verder worden gepraat over het thema ‘Armoede’.

Reactie van een leerkracht: ‘ Deze film maakt wel wat los, hier gaan we in de klas over napraten’.

Reactie van een kind: ‘De film heeft me wel geraakt’.

Het Soroptimist filmfestival  werd mede mogelijk gemaakt door de gemeente Tiel, de Agnietenhof en Unicef. Yvonne Son-Stolk was namens de kinderraad aanwezig en er waren ook enkele medewerkers van Unicef aanwezig bij het filmfestival. We danken de sponsoren De Holland Evenementen Groep & Wipeout Kids (Hoofdsponsor), HIT Huiswerk Instituut Tiel, Van Helden Relatiegeschenken, Albert Heijn Tiel en  Fysiotherapie Passewaaij.