Steenwijk en Weststellingwerf

Aantal leerlingen 2018: 453

 

Blijf!

Originele titel: Blijf!

Land, jaar: Nederland, 2011

Regie: Lourens Blok

Duur: 90 min.

Taal: Nederlands ondertiteld/gesproken

Kijkwijzer: 9

Lieke en Milad zijn twee kinderen van 11 jaar. Ze delen elkaars geheimen en ontmoeten elkaar op een verlaten bouwterrein. Op een dag krijgt Milad te horen dat hij met zijn gezin moet terugkeren naar Iran, omdat hun verblijfsvergunning is afgewezen. Nadat protesten niet lijken te helpen neemt Lieke een journalist in de arm, aan wie zij het dossier van de familie toespeelt. Als hij niets kan doen, besluit ze met Milad te vluchten naar Brussel en haar biologische vader op te zoeken om zo te voorkomen dat het gezin uitgezet kan worden.

foto-de-superheld De Superheld

Originele titel: De toffeste gutta

Land, jaar: Noorwegen, 2013

Regie: Christian Lo

Duur: 74 min.

Taal: Noors, Nederlands gesproken

Kijkwijzer: 7

De 11-jarige Modulf denkt dat hij een superheld is. Op school wordt hij keer op keer gepest. Maar dat vindt hij prima, want telkens wanneer hij gepest wordt, redt hij weer een ander van gepest te worden. Een nieuw buurmeisje, Lise, zet de wereld van Modulf op zijn kop. Zij is het niet met Modulf eens. Ze brengt hem de fijne kneepjes van Aikido bij, zodat Modulf zich in het vervolg kan verdedigen tegen zijn pestkoppen. Maar zo simpel blijkt het toch niet te zijn…

  Africa United

Originele titel: Africa United

Land, jaar: Verenigd Koninkrijk / Zuid-Afrika / Rwanda, 2010

Regie: Debs Paterson

Duur: 88 min.

Taal: Engels, Nederlands ondertiteld

Kijkwijzer: 9

“Africa United” vertelt het ongelooflijke verhaal van drie Rwandese kinderen die een poging ondernemen om hun grootste droom werkelijkheid te laten worden: deelnemen aan de openingsceremonie van het WK Voetbal 2010 in Zuid-Afrika. Het drietal Fabrice, Dudu en Beatrice stapt al meteen in een verkeerde bus en komen zo terecht in de wildernis van Congo, zonder geld en papieren. Ze worden geëscorteerd naar een vluchtelingenkamp. Gelukkig weten ze hier uit te ontsnappen en vervolgen hun weg door Afrika. Ze beleven gevaarlijke maar ook dolkomische avonturen en komen zelfs meer kinderen tegen die besluiten de drie te vergezellen. Weet dit ‘dream team’ Zuid-Afrika te bereiken?

Even terugkijken: Steenwijk – 10 februari 2015

Bij de derde editie  van het Soroptimist Festival voor Kinderen bezochten 540 basisschoolkinderen van 12 basisscholen uit Steenwijkerland het Rabobanktheater De Meente.
Een deel van de kinderen keek naar de film Hoppet. Een aangrijpende film waarin 2 broers voor het oorlogsgeweld moesten vluchten uit Koerdistan. Zonder familie komen ze aan in Zweden en moeten zich staande weten te houden in een nieuwe stad, een ander klimaat, een nieuwe school.. De kinderen keken zeer geboeid naar de film . Er werd gelachten maar ook een traantje weggepinkt. Na afloop reageerden zowel kinderen als ouders en leerkrachten enthousiast. “Dit is een film om nog op school over na te praten”, aldus één van de leerkrachten. “De problematiek van asielzoekerskinderen is natuurlijk actueel”.
De andere kinderen keken naar de film ‘De Indiaan’. Ook deze film viel in goede aarde. Het verhaal gaat over een jongetje dat als baby is geadopteerd uit Peru door Nederlandse ouders. Maar wanneer hij merkt dat hij anders is dan andere kinderen gaat hij op zoek naar zijn identiteit, zijn Indiaan zijn. Straatmuzikanten uit Peru helpen hem met zijn zoektocht. De kinderen leefden zichtbaar mee met de hoofdpersoon uit de film.

Na afloop stond er een goodiebag voor de kinderen klaar met een pakje drinken en koekjes. De leden van Soroptimistclub “De Kop van Overijssel” kijken tevreden terug op een wederom geslaagd festival: “We doen dit nu voor de 3e keer en zijn inmiddels een goed geoliede machine”, vertelt Fenna Pit, één van de leden. “Het blijft natuurlijk altijd spannend of de kinderen de films leuk vinden en kunnen waarderen, maar uit de reacties van zowel kinderen, leerkrachten als ouders blijkt dat ze onder de indruk waren. Wij hopen voldoende sponsoren te vinden om volgend jaar opnieuw de kinderen van Steenwijkerland op een mooie manier in aanraking te laten komen met kinderrechten”. Tijdens de dag is er ook aandacht besteed aan het project Syrië Back to School