Steenwijk

Aantal leerlingen 2019: 400

 

Sing Song

Land, jaar: Nederland, 2017

Regie: Mischa Kamp

Duur: 96 min.

Kijkwijzer: AL

Sing Song is een swingende, muzikale jeugdfilm over identiteit en herkomst en een kleurrijke ode aan Suriname. Het genre muziekfilm is bij uitstek geschikt om de serieuze thema’s toegankelijk te maken, niet alleen voor jongeren.

De zestienjarige Jasmine wordt uitgenodigd om mee te doen aan een zangwedstrijd in haar  geboorteland Suriname. Gitarist Stijn gaat mee. Ze grijpt deze kans aan om in het geheim meer te weten te komen over haar moeder. Jasmijn heeft haar moeder niet meer gezien sinds ze als peuter met haar vader naar Nederland vertrok. Met de zoektocht werkt Jasmine zich in de nesten. Daarmee komt haar deelname aan de wedstrijd én haar vriendschap met Stijn op het spel te staan. Het spoor brengt haar naar het binnenland van Suriname. Daar hoopt ze te vinden waar ze altijd naar heeft verlangd.

Even terugkijken: Steenwijk – 7 februari 2019

Donderdagmorgen 7 februari 2019 hebben meer dan 400 basisschoolkinderen uit Steenwijkerland genoten van een  mooie film, waarin het kinderrecht: recht om te weten waar je roots liggen en wie je ouders zijn naar voren kwam.

In de film Sing Song gaat een meisje van 16 jaar op zoek naar haar Surinaamse moeder.

Reacties van de kinderen waren: leuke film, maar ook zielig,  grappig door de Surinaamse taal en leuke muziek. Het kinderrecht, recht hebben om te weten wie je bent en waar je vandaan komt konden de kinderen er goed in herkennen.

Scholen, de Meenthe en de club Soroptimisten Kop van Overijssel kunnen terugkijken op een geslaagde ochtend. Foto: Wilbert Bijzitter

Even terugkijken: Steenwijk – 10 februari 2015

Bij de derde editie  van het Soroptimist Festival voor Kinderen bezochten 540 basisschoolkinderen van 12 basisscholen uit Steenwijkerland het Rabobanktheater De Meente.
Een deel van de kinderen keek naar de film Hoppet. Een aangrijpende film waarin 2 broers voor het oorlogsgeweld moesten vluchten uit Koerdistan. Zonder familie komen ze aan in Zweden en moeten zich staande weten te houden in een nieuwe stad, een ander klimaat, een nieuwe school.. De kinderen keken zeer geboeid naar de film . Er werd gelachten maar ook een traantje weggepinkt. Na afloop reageerden zowel kinderen als ouders en leerkrachten enthousiast. “Dit is een film om nog op school over na te praten”, aldus één van de leerkrachten. “De problematiek van asielzoekerskinderen is natuurlijk actueel”.
De andere kinderen keken naar de film ‘De Indiaan’. Ook deze film viel in goede aarde. Het verhaal gaat over een jongetje dat als baby is geadopteerd uit Peru door Nederlandse ouders. Maar wanneer hij merkt dat hij anders is dan andere kinderen gaat hij op zoek naar zijn identiteit, zijn Indiaan zijn. Straatmuzikanten uit Peru helpen hem met zijn zoektocht. De kinderen leefden zichtbaar mee met de hoofdpersoon uit de film.

Na afloop stond er een goodiebag voor de kinderen klaar met een pakje drinken en koekjes. De leden van Soroptimistclub “De Kop van Overijssel” kijken tevreden terug op een wederom geslaagd festival: “We doen dit nu voor de 3e keer en zijn inmiddels een goed geoliede machine”, vertelt Fenna Pit, één van de leden. “Het blijft natuurlijk altijd spannend of de kinderen de films leuk vinden en kunnen waarderen, maar uit de reacties van zowel kinderen, leerkrachten als ouders blijkt dat ze onder de indruk waren. Wij hopen voldoende sponsoren te vinden om volgend jaar opnieuw de kinderen van Steenwijkerland op een mooie manier in aanraking te laten komen met kinderrechten”. Tijdens de dag is er ook aandacht besteed aan het project Syrië Back to School