Steenwijk

Aantal leerlingen 2017: —

foto-dhanak-rainbow

Dhanak Rainbow

Originele titel: Dhanak

Land, jaar: India, 2015

Regie: Nagesh Kukunoor

Duur: 106 min.

Taal: Hindi, Nederlands ondertiteld

Kijkwijzer: 6

Hartverwarmende roadmovie over de odyssee van de tienjarige Pari en haar kleine, blinde broertje Chotu door de stoffige binnenlanden van India.

In een klein dorpje in India wonen de tienjarige Pari en de achtjarige Chotu. Ze hebben al jong hun ouders verloren en wonen bij hun oom en tante. Chotu is blind, maar het zonnestraaltje van het dorp en Pari is zijn gids door het dorp. Ze heeft hem ooit beloofd dat hij op zijn negende weer zal kunnen zien. Als ze een poster ziet van de Bollywoodster Sharukh Khan met daarop de oproep aan mensen om hun ogen te doneren, is ze er van overtuigd dat haar held haar kan helpen dit te verwezenlijken.

De kinderen gaan op een kleurrijk avontuur, vol bijzondere ontmoetingen, vriendschappen en ook een beetje gevaar. Zal de kleine Chotu ooit kunnen zien?

foto-de-superheld De Superheld

Originele titel: De toffeste gutta

Land, jaar: Noorwegen, 2013

Regie: Christian Lo

Duur: 74 min.

Taal: Noors, Nederlands gesproken

Kijkwijzer: 7

De 11-jarige Modulf denkt dat hij een superheld is. Op school wordt hij keer op keer gepest. Maar dat vindt hij prima, want telkens wanneer hij gepest wordt, redt hij weer een ander van gepest te worden. Een nieuw buurmeisje, Lise, zet de wereld van Modulf op zijn kop. Zij is het niet met Modulf eens. Ze brengt hem de fijne kneepjes van Aikido bij, zodat Modulf zich in het vervolg kan verdedigen tegen zijn pestkoppen. Maar zo simpel blijkt het toch niet te zijn…

foto-one-happy-day One Happy day

Originele titel: One Happy Day

Land, jaar: Nederland, 2015

Regie: Reber Dosky

Duur: 26 min.

Taal: Nederlands, Nederlands gesproken

Kijkwijzer: 6

Jeugdfilm over de twaalfjarige, rebelse Auke, die graag met zijn beste vriendin Serwin op avontuur gaat in het uitgestrekte Friese landschap. Maar dan krijgt Auke het bericht dat Serwin uitgezet zal worden naar Irak. Bij wie moet hij nu afkijken als hij zijn huiswerk weer eens niet heeft gedaan? Serwin hoort gewoon hier, bij hem. Ze is immers hier geboren, in Irak is ze nog nooit geweest. Auke vraagt eerst zijn moeder en andere volwassenen in zijn directe omgeving om hulp. Maar wanneer zij niet in staat blijken iets aan de uitzetting te kunnen doen, gaat hij zelf over tot actie. Zal het hem lukken haar in Nederland te houden? En heeft Serwin zelf eigenlijk nog iets te willen?

Een liefdevolle ode aan een intense vriendschap op het platteland.

foto-lydia-blijft Lydia blijft

Originele titel: Lydia blijft

Land, jaar: Nederland, 2013

Regie: Eline Helena Schellekens

Duur: 17 min.

Taal: Nederlands gesproken

Kijkwijzer: 6

De moeder van Lydia komt uit Kameroen, haar vader uit Nigeria en zij en haar broertje uit Nederland. Geen van allen hebben ze een Nederlandse verblijfsvergunning. Lydia maakt zich dan ook zorgen: wat als haar ouders terug moeten naar hun thuislanden? Met wie zou dan mee moeten? Terwijl haar vader eten klaarmaakt vraagt Lydia hem of hij niet bang is. Natuurlijk, beaamt hij. “Maar ik ga nergens heen: dit is mijn land.” Precies zo denkt Lydia er ook over. Verschillende huiselijke scènes stralen vooral vrolijkheid, positiviteit en kracht uit. Lydia, die bijzonder vrij is voor de camera, vertelt haar verhaal gedeeltelijk in expressieve, ontroerende liedjes die door improvisatie met muzikant Sean de Vries tot stand zijn gekomen. Ze zingt in het Nederlands en begeleidt zichzelf op een mondharmonica.

Even terugkijken: Steenwijk – 10 februari 2015

Bij de derde editie  van het Soroptimist Festival voor Kinderen bezochten 540 basisschoolkinderen van 12 basisscholen uit Steenwijkerland het Rabobanktheater De Meente.
Een deel van de kinderen keek naar de film Hoppet. Een aangrijpende film waarin 2 broers voor het oorlogsgeweld moesten vluchten uit Koerdistan. Zonder familie komen ze aan in Zweden en moeten zich staande weten te houden in een nieuwe stad, een ander klimaat, een nieuwe school.. De kinderen keken zeer geboeid naar de film . Er werd gelachten maar ook een traantje weggepinkt. Na afloop reageerden zowel kinderen als ouders en leerkrachten enthousiast. “Dit is een film om nog op school over na te praten”, aldus één van de leerkrachten. “De problematiek van asielzoekerskinderen is natuurlijk actueel”.
De andere kinderen keken naar de film ‘De Indiaan’. Ook deze film viel in goede aarde. Het verhaal gaat over een jongetje dat als baby is geadopteerd uit Peru door Nederlandse ouders. Maar wanneer hij merkt dat hij anders is dan andere kinderen gaat hij op zoek naar zijn identiteit, zijn Indiaan zijn. Straatmuzikanten uit Peru helpen hem met zijn zoektocht. De kinderen leefden zichtbaar mee met de hoofdpersoon uit de film.

Na afloop stond er een goodiebag voor de kinderen klaar met een pakje drinken en koekjes. De leden van Soroptimistclub “De Kop van Overijssel” kijken tevreden terug op een wederom geslaagd festival: “We doen dit nu voor de 3e keer en zijn inmiddels een goed geoliede machine”, vertelt Fenna Pit, één van de leden. “Het blijft natuurlijk altijd spannend of de kinderen de films leuk vinden en kunnen waarderen, maar uit de reacties van zowel kinderen, leerkrachten als ouders blijkt dat ze onder de indruk waren. Wij hopen voldoende sponsoren te vinden om volgend jaar opnieuw de kinderen van Steenwijkerland op een mooie manier in aanraking te laten komen met kinderrechten”. Tijdens de dag is er ook aandacht besteed aan het project Syrië Back to School