Stadskanaal

Aantal leerlingen 2019: 1400

Toen mijn vader een struik werd

Internationale titel: The Day My Father Became a Bush

Land, jaar: Nederlands-Belgisch-Hongaars, 2016

Regie: Nicole van Kilsdonk

Duur: 90 min.

Kijkwijzer: 6

De tienjarige Toda woont samen met haar vader boven hun bakkerij, waardoor Toda alles weet over gebak en taart. Bovendien is ze dol op de trompetmuziek van haar vader. Op een dag verandert haar leven drastisch wanneer haar vader opgeroepen wordt om zijn land te verdedigen. Omdat ze alleen komt te staan, begint ze een reis naar het buitenland op zoek naar haar moeder. Tijdens haar tocht maakt ze nieuwe vrienden, ontmoet ze vreemde volwassenen en komt ze soms in absurde situaties terecht.

Bekas

Land, jaar: Zweden, Irak, 2012

Regie: Karzan Kaders

Duur: 93 min.

Kijkwijzer: 6

Deze film speelt begin jaren ’90, wanneer Saddam Hoesseins regime veel druk legt op het Koerdische deel van Irak. Twee dakloze broertjes, Dana en Zana, verloren hun ouders in de eerste Golfoorlog en proberen zichzelf in levensonderhoud te voorzien met schoenen poetsen. Wanneer ze de Hollywoodfilm Superman zien in het lokale bioscoopje, besluiten ze hun held op te zoeken en vertrekken naar Amerika. Ze gaan op pad met hun ezel Michael Jackson en zijn onderweg overgeleverd aan geluk en de vrijgevigheid van anderen.

Een hartverwarmende roadmovie over moed, kracht en het tomeloze optimisme van twee kinderen in een setting van geweld en onderdrukking.

Oorlogsgeheimen

Internationale titel: Secrets of war

Land, jaar: Nederland, 2014

Regie: Dennis Bots

Duur: 94 min.

Kijkwijzer: 6

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de Zuid-Limburgse jongens Tuur (12) en Lambert (12) beste vrienden. Tuur zijn vader zit bij het verzet, Lambert zijn vader is NSB’er. Maartje (13), nieuw in het dorp, vertelt alleen Tuur dat ze Joods is. De vriendschap knalt uit elkaar en het noodlot slaat toe.

Zozo

Land, jaar: Zweden / Tsjechië / Verenigd Koninkrijk / Denemarken / Nederland 2005

Regie: Josef Fares

Duur: 103 min.

Kijkwijzer: 12

Zozo groeit op in Beiroet, Libanon. Ondanks de oplaaiende burgeroorlog leidt hij een normaal leventje. Hij gaat naar school en speelt met vriendjes. Op een dag gebeurt er iets dramatisch en wordt zijn familie getroffen door het oorlogsgeweld. Zijn oom Hans, die in Zweden woont, probeert hem daar naar toe te halen.

Even terugkijken: Stadskanaal – 5 februari 2019

Even terugkijken: Stadskanaal – 2 februari 2016

Op 2 februari 2016 verzamelden zich honderden kinderen bij Bioscoop Smoky in Stadskanaal.

De vertoonde films waren:

  • ‘ Piepkuikens’, de avonturen van een meisje in een rolstoel.
  • ‘De Superheld’, een film over pesten.
  • ‘Blijf’, een film over vluchtelingen.

De films leverden weer voldoende stof tot nadenken en konden in de klas nabesproken worden. Een leuke en leerzame ervaring voor de kinderen van Stadskanaal en omgeving.

Even terugkijken: Stadskanaal – 3 februari 2015

krantenartikelWe hebben in Stadskanaal ook een zeer geslaagd filmfestival gehad. Voor ons alweer de zesde keer. Er waren 940 kinderen uit Stadskanaal, Musselkanaal en Alteveer.  Drie keer drie grote groepen. Wij hebben  de films, Tony 10, Bekas en I am Kalam laten zien.
Onze opening is verricht door Marcel Nieuwenweg presentator van RTV Noord.  Hij heeft de kinderen even bezig gehouden en een mooie inleiding verzorgd over de rechten van het kind.

Aan de scholen vroegen we een vrijwillige bijdrage van € 1, — per kind.  Dit geld gaat naar het project SyrieBack2School.

We hebben alweer leuke reacties gehad.
Fotograaf van De Nieuwsbode is geweest  en er staat een leuk artikel op de voorpagina!