Stadskanaal

Aantal leerlingen 2017: 968

 

Uilenbal

Originele titel: Uilenbal

Land, jaar: Nederland, 2016

Regie: Simone van Dusseldorp

Duur: 80 min.

Taal: Nederlands

Kijkwijzer: alle leeftijden

Uilenbal gaat over de 8-jarige Meral die net is verhuisd. Ze wil graag met de kinderen uit haar nieuwe buurt spelen, maar het maken van nieuwe vrienden valt niet mee. Op haar kamer ontdekt ze de muis Piepiep en ze neemt hem mee op schoolkamp.
Dankzij Piepiep sluit Meral onverwachts vriendschap met het populaire meisje Desi (Jashayra Oehlers), de stoere Jason (Matheu Hinzen) en de verlegen Vito (Felix van de Weerdt).
Wanneer Piepiep echter in een onbewaakt moment door een uil gegrepen wordt, lijkt Meral ontroostbaar en geeft haar nieuwe vrienden de schuld.
Tijdens een spannende tocht om de uilenbal met Piepiep’s botjes te zoeken, ontdekt Meral hoe belangrijk vriendschap kan zijn.
Een feelgood familiefilm over vriendschap, dieren en avontuur in de natuur!
Van de makers van Kikkerdril.

Rafiki

Originele titel: Bestevenner

Land, jaar: Noorwegen, 2009

Regie: Christian Lo

Duur: 75 min.

Taal: Nederlands gesproken

Kijkwijzer: alle leeftijden

Julie, Mette en Naisha zijn beste vriendinnen, voor altijd. Ze amuseren zich samen met sleeën en sneeuwballen gooien. Tot Naisha op een dag verdwijnt zonder een spoor na te laten… behalve een papiertje waarop in onzichtbare inkt een adres in de hoofdstad staat geschreven. Daar zijn Naisha en haar moeder ondergedoken omdat ze geen verblijfsvergunning kregen. Julie’s vader is politieagent. Wanneer hij het adres ontdekt, zit er voor Julie en Mette niets anders op dan hun vriendin op te sporen en te waarschuwen. Die zoektocht is niet zonder gevaar. Stiekem nemen ze de nachttrein naar de stad. Zullen ze op tijd komen om hun beste vriendin te redden?
Een verhaal over vriendschap en over de moed om je verantwoordelijkheid te nemen. Een spannende en sprankelende jeugdfilm over een actueel thema.

 

The Italian

Originele titel: Italianetz

Land, jaar: Rusland, 2005

Regie: Andrei Kravchuk

Duur: 90 min.

Taal: Russisch, Nederlands ondertiteld

Kijkwijzer: alle leeftijden

De zesjarige Vanya woont in een Russisch weeshuis waar het leven donker, grauw en koud is. Desondanks heeft hij het er prima naar zijn zin en amuseert hij zich met de talrijke vrienden die hij heeft. Maar de directrice van het weeshuis heeft andere plannen: zij wil rijk worden! Op een dag krijgt Vanya de kans om zijn leven voorgoed te veranderen; hij wordt uitgekozen voor adoptie door een Italiaans koppel dat een hele grote som neertelt bij de directrice. Vanya is heel blij dat hij weg kan uit het weeshuis, maar daarvoor wil hij eerst zijn echte moeder vinden. Hij steelt het dossier met de nodige gegevens over zijn biologische moeder en neemt de trein naar de grote stad. Achterna gezeten door de directrice en Gregori, haar rechterhand wordt het een race tegen de klok om als eerste bij zijn moeder te geraken; als ze nog in de stad verblijft tenminste….

Even terugkijken: Stadskanaal – 2 februari 2016

Op 2 februari 2016 verzamelden zich honderden kinderen bij Bioscoop Smoky in Stadskanaal.

De vertoonde films waren:

  • ‘ Piepkuikens’, de avonturen van een meisje in een rolstoel.
  • ‘De Superheld’, een film over pesten.
  • ‘Blijf’, een film over vluchtelingen.

De films leverden weer voldoende stof tot nadenken en konden in de klas nabesproken worden. Een leuke en leerzame ervaring voor de kinderen van Stadskanaal en omgeving.

Even terugkijken: Stadskanaal – 3 februari 2015

krantenartikelWe hebben in Stadskanaal ook een zeer geslaagd filmfestival gehad. Voor ons alweer de zesde keer. Er waren 940 kinderen uit Stadskanaal, Musselkanaal en Alteveer.  Drie keer drie grote groepen. Wij hebben  de films, Tony 10, Bekas en I am Kalam laten zien.
Onze opening is verricht door Marcel Nieuwenweg presentator van RTV Noord.  Hij heeft de kinderen even bezig gehouden en een mooie inleiding verzorgd over de rechten van het kind.

Aan de scholen vroegen we een vrijwillige bijdrage van € 1, — per kind.  Dit geld gaat naar het project SyrieBack2School.

We hebben alweer leuke reacties gehad.
Fotograaf van De Nieuwsbode is geweest  en er staat een leuk artikel op de voorpagina!