Noordwolde

Aantal leerlingen 2017: —

foto-dhanak-rainbow

Dhanak Rainbow

Originele titel: Dhanak

Land, jaar: India, 2015

Regie: Nagesh Kukunoor

Duur: 106 min.

Taal: Hindi, Nederlands ondertiteld

Kijkwijzer: 6

Hartverwarmende roadmovie over de odyssee van de tienjarige Pari en haar kleine, blinde broertje Chotu door de stoffige binnenlanden van India.

In een klein dorpje in India wonen de tienjarige Pari en de achtjarige Chotu. Ze hebben al jong hun ouders verloren en wonen bij hun oom en tante. Chotu is blind, maar het zonnestraaltje van het dorp en Pari is zijn gids door het dorp. Ze heeft hem ooit beloofd dat hij op zijn negende weer zal kunnen zien. Als ze een poster ziet van de Bollywoodster Sharukh Khan met daarop de oproep aan mensen om hun ogen te doneren, is ze er van overtuigd dat haar held haar kan helpen dit te verwezenlijken.

De kinderen gaan op een kleurrijk avontuur, vol bijzondere ontmoetingen, vriendschappen en ook een beetje gevaar. Zal de kleine Chotu ooit kunnen zien?

foto-de-superheld

De Superheld

Originele titel: De toffeste gutta

Land, jaar: Noorwegen, 2013

Regie: Christian Lo

Duur: 74 min.

Taal: Noors, Nederlands gesproken

Kijkwijzer: 7

De 11-jarige Modulf denkt dat hij een superheld is. Op school wordt hij keer op keer gepest. Maar dat vindt hij prima, want telkens wanneer hij gepest wordt, redt hij weer een ander van gepest te worden. Een nieuw buurmeisje, Lise, zet de wereld van Modulf op zijn kop. Zij is het niet met Modulf eens. Ze brengt hem de fijne kneepjes van Aikido bij, zodat Modulf zich in het vervolg kan verdedigen tegen zijn pestkoppen. Maar zo simpel blijkt het toch niet te zijn…

foto-one-happy-day

One Happy day

Originele titel: One Happy Day

Land, jaar: Nederland, 2015

Regie: Reber Dosky

Duur: 26 min.

Taal: Nederlands, Nederlands gesproken

Kijkwijzer: 6

Jeugdfilm over de twaalfjarige, rebelse Auke, die graag met zijn beste vriendin Serwin op avontuur gaat in het uitgestrekte Friese landschap. Maar dan krijgt Auke het bericht dat Serwin uitgezet zal worden naar Irak. Bij wie moet hij nu afkijken als hij zijn huiswerk weer eens niet heeft gedaan? Serwin hoort gewoon hier, bij hem. Ze is immers hier geboren, in Irak is ze nog nooit geweest. Auke vraagt eerst zijn moeder en andere volwassenen in zijn directe omgeving om hulp. Maar wanneer zij niet in staat blijken iets aan de uitzetting te kunnen doen, gaat hij zelf over tot actie. Zal het hem lukken haar in Nederland te houden? En heeft Serwin zelf eigenlijk nog iets te willen?

Een liefdevolle ode aan een intense vriendschap op het platteland.

foto-lydia-blijft

Lydia blijft

Originele titel: Lydia blijft

Land, jaar: Nederland, 2013

Regie: Eline Helena Schellekens

Duur: 17 min.

Taal: Nederlands gesproken

Kijkwijzer: 6

De moeder van Lydia komt uit Kameroen, haar vader uit Nigeria en zij en haar broertje uit Nederland. Geen van allen hebben ze een Nederlandse verblijfsvergunning. Lydia maakt zich dan ook zorgen: wat als haar ouders terug moeten naar hun thuislanden? Met wie zou dan mee moeten? Terwijl haar vader eten klaarmaakt vraagt Lydia hem of hij niet bang is. Natuurlijk, beaamt hij. “Maar ik ga nergens heen: dit is mijn land.” Precies zo denkt Lydia er ook over. Verschillende huiselijke scènes stralen vooral vrolijkheid, positiviteit en kracht uit. Lydia, die bijzonder vrij is voor de camera, vertelt haar verhaal gedeeltelijk in expressieve, ontroerende liedjes die door improvisatie met muzikant Sean de Vries tot stand zijn gekomen. Ze zingt in het Nederlands en begeleidt zichzelf op een mondharmonica.