Leeuwarden

Aantal leerlingen 2018: 1583

Cloudboy

Originele titel: Cloudboy

Land, jaar: België / Zweden / Noorwegen / Nederland 2017

Regie: Meikeminne Clinckspoor

Duur: 78 min.

Taal: Nederlands

Kijkwijzer: alle leeftijden

CLOUDBOY gaat over de twaalfjarige Niilas (Daan Roofthooft) die bij zijn vader Gerard (Geert Van Rampelberg) in België woont. Niilas is een jongen van de stad en documenteert de geluiden rondom hem op een logge dictafoon die hij overal mee naartoe draagt. Het ding staat symbool voor een (auditieve) wereld waarin de tiener zich opsluit.

Niilas lijkt niets over zijn moeder te weten, behalve dat ze in het noorden van Zweden woont. En zijn vader acht het moment gekomen voor moeder en zoon om de draad weer op te pikken. Deze zomer moet Niilas -tegen zijn wil in- naar Lapland afreizen waar zijn moeder en haar nieuwe familie wonen tussen de Sami, een inheemse groep rendierherders. Ondanks een warm welkom keert Niilas in zichzelf. De enige die bij hem binnen kan dringen in zijn halfzus Sunna.

Blanka

Originele titel: Blanka

Land, jaar: Filipijnen, 2015

Regie: Kohki Hasei

Duur: 75 min.

Taal: Tagalog gesproken, Nederlands ondertiteld

Kijkwijzer: AL

Blanka is in de steek gelaten door haar dronken moeder en haar vader, een nietsnut. Ze wandelt door de straten, bedelt om kleingeld en steelt wanneer het uitkomt van onoplettende toeristen. Door haar moeilijke leefomstandigheden heeft ze de moed en vastberadenheid van een ouder iemand. Maar ongeacht de harde buitenlaag die ze heeft ontwikkeld, is ze nog steeds een klein meisje dat aandacht, liefde en zorg nodig heeft. Blanka vindt haar thuis -de liefde en aandacht van een oudere- in de nabijheid van een blinde muzikant die ook op straat leeft en die zijn hart deelt met het jonge meisje.

Even terugkijken: Leeuwarden – 29 januari 2015

LWD 184In Leeuwarden kijken we terug op een zeer geslaagde Soroptimist Filmfestival voor Kinderen. Meer dan 1400 kinderen bezochten voor het zesde jaar dit  festival op donderdag 29 januari. Zestien basisscholen deden mee. Er waren  ruim 100 kinderen meer dan vorig jaar.

Stipt om 8.30 uur openden burgemeester Ferd Crone samen met de kinderburgemeesters het festival. Ze prikten met elkaar een grote ballon door waar honderden kleine briefjes uit dwarrelden met de Rechten van het Kind erop. Het was voor ons een verrassing dat de burgemeester het festival opende. Hij verving een zieke wethouder. De kinderburgemeester vertelde over het project SyrieBack2School. De loco-kinderburgemeester droeg een gedicht voor.

De kinderen genoten van films als Mees Kees op Kamp, Bekas, Blijf! en Up.

We hadden ook aandacht van de media. Het Friesch Dagblad kwam langs, lokale omroep Leo en GPTV filmden . Op  http://www.youtube.com/watch?v=SWSMOuETJek zie je de bijdrage van Remco Brattinga van GPTV.

Aan de scholen vroegen we een vrijwillige bijdrage van € 1, — per kind. Bij elkaar haalden we € 475, — op. Dit geld gaat naar het project SyrieBack2School.