Leeuwarden

Aantal leerlingen 2017: 1650

foto-dhanak-rainbow

Dhanak Rainbow

Originele titel: Dhanak

Land, jaar: India, 2015

Regie: Nagesh Kukunoor

Duur: 106 min.

Taal: Hindi, Nederlands ondertiteld

Kijkwijzer: 6

Hartverwarmende roadmovie over de odyssee van de tienjarige Pari en haar kleine, blinde broertje Chotu door de stoffige binnenlanden van India.

In een klein dorpje in India wonen de tienjarige Pari en de achtjarige Chotu. Ze hebben al jong hun ouders verloren en wonen bij hun oom en tante. Chotu is blind, maar het zonnestraaltje van het dorp en Pari is zijn gids door het dorp. Ze heeft hem ooit beloofd dat hij op zijn negende weer zal kunnen zien. Als ze een poster ziet van de Bollywoodster Sharukh Khan met daarop de oproep aan mensen om hun ogen te doneren, is ze er van overtuigd dat haar held haar kan helpen dit te verwezenlijken.

De kinderen gaan op een kleurrijk avontuur, vol bijzondere ontmoetingen, vriendschappen en ook een beetje gevaar. Zal de kleine Chotu ooit kunnen zien?

foto-boskampis

De Boskampi’s

Originele titel: De Boskampi’s

Land, jaar: Nederland, 2015

Regie: Arne Toonens

Duur: 102 min.

Taal: Nederlands gesproken

Kijkwijzer: 6

Komedie over een jochie dat gepest wordt en daarom besluit zijn imago op te krikken door te zeggen dat hij bij een maffiafamilie hoort.

Rik Boskamp, zoon van een sullige boekhouder, wil niet meer gepest worden. Geïnspireerd door een maffiafilm verzint hij een list. Hij zorgt ervoor dat ze verhuizen en dat zijn vader in het nieuwe dorp wordt aangezien voor de levensgevaarlijke maffiabaas Paulo Boskampi. Al snel blijkt het plan te werken. Rikkie Boskampi wordt niet meer gepest want iedereen is bang voor Paulo en behandelt hen met respect. Totdat er een pestkop uit het verleden opduikt. Hoe lang kan Rikkie zijn leugen nu nog vol houden?

Even terugkijken: Leeuwarden – 29 januari 2015

LWD 184In Leeuwarden kijken we terug op een zeer geslaagde Soroptimist Filmfestival voor Kinderen. Meer dan 1400 kinderen bezochten voor het zesde jaar dit  festival op donderdag 29 januari. Zestien basisscholen deden mee. Er waren  ruim 100 kinderen meer dan vorig jaar.

Stipt om 8.30 uur openden burgemeester Ferd Crone samen met de kinderburgemeesters het festival. Ze prikten met elkaar een grote ballon door waar honderden kleine briefjes uit dwarrelden met de Rechten van het Kind erop. Het was voor ons een verrassing dat de burgemeester het festival opende. Hij verving een zieke wethouder. De kinderburgemeester vertelde over het project SyrieBack2School. De loco-kinderburgemeester droeg een gedicht voor.

De kinderen genoten van films als Mees Kees op Kamp, Bekas, Blijf! en Up.

We hadden ook aandacht van de media. Het Friesch Dagblad kwam langs, lokale omroep Leo en GPTV filmden . Op  http://www.youtube.com/watch?v=SWSMOuETJek zie je de bijdrage van Remco Brattinga van GPTV.

Aan de scholen vroegen we een vrijwillige bijdrage van € 1, — per kind. Bij elkaar haalden we € 475, — op. Dit geld gaat naar het project SyrieBack2School.