Hoogeveen

Aantal leerlingen 2019: 1100

Koemba

Land, jaar: Nederlands, 2014

Regie: Anthony Silverston

Duur: 85 min.

Kijkwijzer: 6

De kleine Koemba heeft vanaf zijn geboorte maar de helft van zijn strepen, waardoor hij door de rest van de kudde wordt buitengesloten. Wanneer ze te maken krijgen met een extreme droogte, moeten ze op zoek naar water om te kunnen overleven. De moedige Koemba offert zichzelf op en besluit op zoek te gaan naar de beroemde waterput. Het is de waterput waar de eerste zebra’s hun strepen hebben gekregen en dat is precies wat Koemba ook wil: zijn strepen verdienen. Hij wordt hierin bijgestaan door een overbezorgde waterbuffel en een hyperactieve struisvogel.

Sing Song

Land, jaar: Nederland, 2017

Regie: Mischa Kamp

Duur: 96 min.

Kijkwijzer: AL

Sing Song is een swingende, muzikale jeugdfilm over identiteit en herkomst en een kleurrijke ode aan Suriname. Het genre muziekfilm is bij uitstek geschikt om de serieuze thema’s toegankelijk te maken, niet alleen voor jongeren.

De zestienjarige Jasmine wordt uitgenodigd om mee te doen aan een zangwedstrijd in haar  geboorteland Suriname. Gitarist Stijn gaat mee. Ze grijpt deze kans aan om in het geheim meer te weten te komen over haar moeder. Jasmijn heeft haar moeder niet meer gezien sinds ze als peuter met haar vader naar Nederland vertrok. Met de zoektocht werkt Jasmine zich in de nesten. Daarmee komt haar deelname aan de wedstrijd én haar vriendschap met Stijn op het spel te staan. Het spoor brengt haar naar het binnenland van Suriname. Daar hoopt ze te vinden waar ze altijd naar heeft verlangd.

Even terugkijken: Hoogeveen – 5 februari 2019

De 9e editie van het Soroptimist Filmfestival voor Kinderen bij VUE bioscoop in Hoogeveen is gehouden! Ruim 1.000 leerlingen van 15 scholen uit de gemeentes Hoogeveen en De Wolden hebben gratis een film met een boodschap bekeken. De getoonde films hebben een relatie met kindderrechten. Zelfs in Nederland worden kinderen verwaarloosd of mishandeld, worden ze gepest op school of zijn ze… nog nooit naar de bioscoop geweest.

De films die de Soroptimisten deze keer geselecteerd hebben zijn voor groep 5/6 ‘Koemba’ en voor groep 7/8 ‘Sing Song’: Geen saaie films, maar juist spannend! De kinderen kwamen erg enthousiast uit de zaal. Veel kinderen vonden de film ‘Koemba’ erg spannend. In de zaal zaten de kinderen dan ook in opperste concentratie naar het filmdoek te kijken. Ook de film ‘Sing Song’ werd erg goed ontvangen. De kinderen kwamen dansend en swingend de foyer weer binnen.

Na afloop konden de kinderen met een pakje drinken en een lekkere koek op de fiets of met de auto weer naar school om daar nog na te praten over wat ze gezien hebben. Al met al kijken de leden van Soroptimistclub De Reestlanden tevreden terug op een geslaagd festival en kijken uit naar het 10-jarig jubileum van volgend jaar.

Even terugkijken: Hoogeveen – 7 februari 2017

Tijdens deze 7e editie ontvingen we ruim 1.000 leerlingen van 16 scholen uit de gemeentes Hoogeveen en De Wolden bij de VUE bioscoop in Hoogeveen. Samen met zo’n 20 vrouwen van onze club De Reestlanden hebben we er een hele gezellige, goed verlopende dag van gemaakt. De prachtige avonturen film ‘Operatie Noordpool’ werd door sommige kinderen als ‘best wel heel spannend’ ervaren: even buiten de zaal een glaasje water drinken tegen de schrik van een grote ijsbeer die ineens voorbij kwam en daarna gauw weer de zaal in, want: ‘ik wil wel graag weten of het goed afloopt’. De muzikale film ‘Sawsans geheime missie’ liet uitstekend de verschillen tussen het stadse leven en het platteland zien en daarbij ook de culturele verschillen tussen de islamitische achtergrond van Sawsan en de christelijke achtergrond van Karl. Maar hoewel verschillend: ze worden vrienden en vinden elkaar in de muziek. Na afloop werden de kinderen uitgezwaaid door Sorita, de mascotte van de Soroptimisten en mevrouw S.F.F. Kindermens, Kinderrechter van beroep. Beiden hebben voorafgaand aan de films de kinderen bevraagd over de rechten die zij hebben, bijvoorbeeld het recht op onderwijs, of het recht op gelijke behandeling, of het recht op voedsel. Met een pakje drinken en een lekkere koek konden de kinderen op de fiets of met de auto weer naar school om daar nog na te praten over de films. Al met al hadden de kinderen genoeg indrukken om op school nog over na te praten!

Even terugkijken: Hoogeveen – 2 februari 2016

Een record aantal kinderen van 18 basisscholen uit de gemeenten Hoogeveen en De Wolden bezochten gratis de bioscoop tijdens deze zesde editie

We waren blij verrast door de vele enthousiaste aanmeldingen van de basisscholen voor deze 6e editie. Het was wel even spannend of we zoveel kinderen op één dag rustig en georganiseerd zouden kunnen verwerken, maar het liep gesmeerd.

Uit Hoogeveen kwamen kinderen kijken van Juliana van Stolberg, De Kameleon, De Weidebloem, De Goudvink, De Morgenster, de GJ van de Ploegschool, Het Palet, ’t Rastholt, Het Spectrum, Villa Kakelbont en de Montessorischool. Uit de omgeving waren er kinderen van Het Groene Hart uit Zuidwolde, De Posthoorn en De Akker uit Pesse, de Zandloper uit Stuifzand, Vogelvlucht uit Elim, Het Hoeltien uit Hollandscheveld en Tiendeveen uit Tiendeveen Ondanks de harde wind kwamen veel kinderen op de fiets. Ze werden warm ontvangen in de foyer van JT bioscoop door de aanwezige leden van de club en vrijwilligers van Unicef.

Zo keken de kinderen uit groep 5/6 naar de film ‘Piepkuikens’ over beste vriendinnen Cathy en Margaux. Cathy krijgt voor haar 10de verjaardag een eendenei cadeau, maar het is haar beste vriendin Margaux die door het kuiken als moeder wordt uitgekozen. Maar Margaux kan niet voor het diertje zorgen. Vanwege een spierziekte zit ze in een rolstoel, en bovendien willen haar ouders het beestje niet in huis. Het eendje dreigt als kattenvoer te eindigen. Stiekem gaan de vriendinnen op zoek naar een veilige plek: het Vogelparadijs. De avontuurlijke tocht vol hindernissen stelt de vriendschap van de twee danig op de proef. Een bijzonder vertederende film die de hechte vriendschap tussen de meiden goed in beeld brengt.

Voor de kinderen uit groep 7/8 werd de film ‘Ice Dragon’ vertoond, een verhaal over de verwaarloosde jongen Mick. Op de vlucht voor Jeugdzorg belandt hij bij zijn tante, tot Jeugdzorg hem onderbrengt in een pleeggezin waar hij slecht behandeld wordt. De film draait vooral om Mik en zijn weg naar geluk en op dat pad volg je hem maar al te graag. De prachtige beelden van de Zweedse natuur en een betoverende scène onder het ijs maken van ‘Ice Dragon’ een bijzondere en ontroerende film.

Na afloop werden de kinderen nog getrakteerd op een pakje drinken mét een lekkere koek,  ter beschikking gesteld lokale bedrijven. We kijken erg tevreden terug op een geslaagd festival: we doen dit nu voor de 6e keer en zijn inmiddels een goed geoliede machine. Het blijft natuurlijk altijd spannend of de kinderen de films leuk vinden en kunnen waarderen, maar uit de reacties van zowel kinderen, leraren, als ouders blijkt dat ze erg onder de indruk waren.

Even terugkijken: Hoogeveen – 27 januari 2015

hoogeveenOp dinsdag 27 januari bezochten bijna 800 basisschoolkinderen van 11 scholen uit Hoogeveen, Zuidwolde, Pesse, Stuifzand en Elim JT Bioscoop voor de vijfde editie van het Soroptimist Filmfestival voor Kinderen (SFFK).

Bijzonder is dat het Verdrag van de Rechten van het Kind 25 jaar bestaat. Zoals altijd ondersteunt Unicef het SFFK op de deelnemende scholen met lesbrieven en gastlessen.

Wat het nog eens extra bijzonder maakt, is het feit dat we aandacht hebben besteed aan onze samenwerking met Unicef om de Syrische kinderen in de vluchtelingenkampen in Turkije naar school te laten gaan. Voor ons was dit de “kickoff” voor het landelijke project SyrieBack2School. De kinderen hebben dan ook voorafgaand aan de film een kort filmpje hierover gezien.

Ondanks het regenachtige weer kwamen veel kinderen op de fiets. Ze werden warm ontvangen in de hal van de bioscoop waar ze vermaakt werden door de mascotte van sponsor Albert Heijn Offerein: Mr. A. Kinderen reageerden enthousiast op zijn aanwezigheid en wilden graag een “high five” of “boks” met hem doen.

De kinderen uit groep 5/6 keken naar de film ‘Rafiki’. Een verhaal over vriendschap en over de moed om je verantwoordelijkheid te nemen. Vele kinderen en ook menig volwassene die als begeleider in de zaal zaten, pinkten een traantje weg. “Het was een mooie film, maar ook wel weer zielig. Gelukkig liep het goed af.” Aldus één van de kinderen. Voor de kinderen uit groep 7/8 werd de film ‘Oorlogsgeheimen’ vertoond. En ook in deze film werd de vriendschap aardig op de proef gesteld. Ook hier hielden sommigen het niet droog. “Ik was heel blij dat Lambert tóch Tuur en zijn familie ging helpen om weg te vluchten.” Na al deze emoties stond er gelukkig een pakje drinken mét een stroopwafel klaar voor de kinderen.

Wij kijken heel tevreden terug op deze 5e editie, het blijft natuurlijk altijd spannend of de kinderen de films leuk vinden en kunnen waarderen, maar uit de reacties van zowel kinderen als ouders blijkt dat ze erg onder de indruk waren.