Groningen

Aantal leerlingen 2019: 605

Blanka

Originele titel: Blanka

Land, jaar: Filipijnen, 2015

Regie: Kohki Hasei

Duur: 75 min.

Taal: Tagalog gesproken, Nederlands ondertiteld

Kijkwijzer: AL

Blanka is in de steek gelaten door haar dronken moeder en haar vader, een nietsnut. Ze wandelt door de straten, bedelt om kleingeld en steelt wanneer het uitkomt van onoplettende toeristen. Door haar moeilijke leefomstandigheden heeft ze de moed en vastberadenheid van een ouder iemand. Maar ongeacht de harde buitenlaag die ze heeft ontwikkeld, is ze nog steeds een klein meisje dat aandacht, liefde en zorg nodig heeft. Blanka vindt haar thuis -de liefde en aandacht van een oudere- in de nabijheid van een blinde muzikant die ook op straat leeft en die zijn hart deelt met het jonge meisje.

Dhanak Rainbow

Originele titel: Dhanak

Land, jaar: India, 2015

Regie: Nagesh Kukunoor

Duur: 106 min.

Taal: Hindi, Nederlands ondertiteld

Kijkwijzer: 6

Hartverwarmende roadmovie over de odyssee van de tienjarige Pari en haar kleine, blinde broertje Chotu door de stoffige binnenlanden van India.

In een klein dorpje in India wonen de tienjarige Pari en de achtjarige Chotu. Ze hebben al jong hun ouders verloren en wonen bij hun oom en tante. Chotu is blind, maar het zonnestraaltje van het dorp en Pari is zijn gids door het dorp. Ze heeft hem ooit beloofd dat hij op zijn negende weer zal kunnen zien. Als ze een poster ziet van de Bollywoodster Sharukh Khan met daarop de oproep aan mensen om hun ogen te doneren, is ze er van overtuigd dat haar held haar kan helpen dit te verwezenlijken.

De kinderen gaan op een kleurrijk avontuur, vol bijzondere ontmoetingen, vriendschappen en ook een beetje gevaar. Zal de kleine Chotu ooit kunnen zien?

 

Rosie & Moussa

Originele titel: Rosie & Moussa

Land, jaar: België, 2018

Regie: Dorothée Van Den Berghe

Duur: 92 min.

Taal: Nederlands gesproken

Kijkwijzer: AL

Voor Rosie is de stad een plek om eindeloos veel avonturen te beleven. Wanneer ze met haar moeder verhuist naar de andere kant van Brussel, leert ze er een heleboel mensen kennen. Zoals haar nieuwe vriend Moussa, met wie ze helemaal tot op het dak van het appartementsgebouw gaat (hoewel dat natuurlijk verboden is). Moussa belooft om haar te helpen. Want Rosie wil niets liever dan haar vader en moeder weer bij elkaar brengen. En dat wordt niet eenvoudig, want papa zit in de gevangenis en mama wil niet meer met hem praten.

Even terugkijken: Groningen – 13 februari 2018

Het was weer een groot feest vandaag, voor de zesde keer: 650 kinderen en begeleiders, vele enthousiaste sorren van Oost en West, de studentes die de films mooi in- en uitluidden, de goede films, de heerlijke lunch , en als kers op de taart: het beste winterweer dat je kunt hebben. En ook nog verwend met media aandacht!

https://www.rtvnoord.nl/nieuws/190248/Ruim-600-kinderen-in-Stad-kijken-films-over-kinderrechten

https://www.oogtv.nl/2018/02/geweldig-om-650-kinderen-in-een-filmzaal-te-zien/

Even terugkijken: Groningen – 9 februari 2016

Een filmpje en verslag van OOG TV: Bekijk het hier!

Even terugkijken: Groningen – 10 februari 2015

groning 6Het was weer en nu voor de derde keer een groots filmfeest in het Groninger Forum aan het Hereplein met vele sorren van én Groningen Oost én Groningen West die er met elkaar een mooie happening van hebben gemaakt:   9 scholen, bijna 900 leerlingen en docenten, 3 films – Ice Dragon, Blijf!, de Indiaan –, vertoningen in 3 shifts van steeds 3 films in 3 zalen voor groepen 5/6/7/8, en tot slot: 702,41 euro voor het SyriaBacktoschoolproject.