Groningen

Aantal leerlingen 2017: 600

foto-dhanak-rainbow

Dhanak Rainbow

Originele titel: Dhanak

Land, jaar: India, 2015

Regie: Nagesh Kukunoor

Duur: 106 min.

Taal: Hindi, Nederlands ondertiteld

Kijkwijzer: 6

Hartverwarmende roadmovie over de odyssee van de tienjarige Pari en haar kleine, blinde broertje Chotu door de stoffige binnenlanden van India.

In een klein dorpje in India wonen de tienjarige Pari en de achtjarige Chotu. Ze hebben al jong hun ouders verloren en wonen bij hun oom en tante. Chotu is blind, maar het zonnestraaltje van het dorp en Pari is zijn gids door het dorp. Ze heeft hem ooit beloofd dat hij op zijn negende weer zal kunnen zien. Als ze een poster ziet van de Bollywoodster Sharukh Khan met daarop de oproep aan mensen om hun ogen te doneren, is ze er van overtuigd dat haar held haar kan helpen dit te verwezenlijken.

De kinderen gaan op een kleurrijk avontuur, vol bijzondere ontmoetingen, vriendschappen en ook een beetje gevaar. Zal de kleine Chotu ooit kunnen zien?

foto-bleu-bird

Blue Bird

Originele titel: Blue bird

Land, jaar: Nederland, 2004

Regie: Mijke de Jong

Duur: 83 min.

Taal: Nederlands

Kijkwijzer: 6

Merel, een Nederlands meisje van twaalf, dat goed haar best doet op school, wordt van de ene op de andere dag het mikpunt van pesterijen. Niet omdat ze verlegen, dom of lelijk is, integendeel: Merel zingt in de schoolmusical, blinkt uit in alle vakken en is fanatiek met gym. Het is eerder toevallig dat ze de zondebok van de klas wordt. Het treiteren gebeurt eerst in het geniep, maar wordt steeds frequenter, openlijker en vooral gewelddadiger. Thuis laat ze niets merken. Ook niet tegenover haar geadopteerde invalide broertje met wie ze veel optrekt. Naarmate het pesten toeneemt, verliest Merel haar kinderlijke onschuld en wordt ze steeds harder. Zelfs haar broertje moet het ontgelden.

De film toont wat dit in haar leven teweegbrengt: op school, maar ook binnen haar gezinsleven.

foto-nieuw

Nieuw

Originele titel: Nieuw

Land, jaar: Nederland, 2013

Regie: Eefje Blankevoort

Duur: 20 min.

Taal: Nederlands, gesproken talen zijn Nederlands, Engels en Swahili

Kijkwijzer: 6

Tanans is Congolees, maar is opgegroeid in een vluchtelingenwijk in Oeganda. Samen met zijn familie is hij als ‘uitgenodigde vluchteling’ naar Nederland gekomen. Ze zijn in het vluchtelingenkamp door de UNHCR geselecteerd om in Nederland hervestigd te worden en hier een nieuw leven te beginnen. In ‘Nieuw’ volgen we Tanans op zijn ontdekkingsreis. Voor de eerste keer woont hij in een mooi huis, balanceert hij op een fiets, spreekt hij Nederlands. Maar bovenal probeert hij wijs te worden uit die rare, nieuwe wereld. Dat is vaak grappig en leuk, maar ook heel spannend. Want hoe maak je vrienden als je niet dezelfde taal spreekt?

Met grote ogen kijkt de achtjarige Tanans om zich heen. Het nieuwe schooljaar is net begonnen. Dat is spannend voor alle leerlingen, maar zeker voor Tanans. Uit de vrolijke drukte in de klas maakt Tanans geen enkel bekend woord op. Het geroep, de woorden en zinnen Nederlands, vormen voor hem onbekende klanken, waar hij geen wijs uit wordt. Tanans is nog maar een paar weken in Nederland. Hij spreekt de taal niet, snapt de gebruiken niet en heeft nog geen vrienden gemaakt.

foto-salam

Salam

Originele titel: Salam

Land, jaar: Nederland, 2013

Regie: Johan Timmers

Producent: IJswater Films

Duur: 25 min.

Taal: Nederlands, gesproken talen zijn Nederlands en Armeens

Kijkwijzer: 6

Ara (11) en  Mo (11) zijn beste vrienden, ‘bloedbroeders’. Ara komt uit Armenië en Mo uit Afrika Ze wonen in een asielzoekerscentrum waar het leven niet altijd gemakkelijk is en dromen van een gezamenlijke toekomst in Nederland. Van de ene op de andere dag je zijn Mo en zijn familie weg. Moet Ara nu voortaan zonder vrienden door het leven?

Even terugkijken: Groningen – 9 februari 2016

Een filmpje en verslag van OOG TV: Bekijk het hier!

Even terugkijken: Groningen – 10 februari 2015

groning 6Het was weer en nu voor de derde keer een groots filmfeest in het Groninger Forum aan het Hereplein met vele sorren van én Groningen Oost én Groningen West die er met elkaar een mooie happening van hebben gemaakt:   9 scholen, bijna 900 leerlingen en docenten, 3 films – Ice Dragon, Blijf!, de Indiaan –, vertoningen in 3 shifts van steeds 3 films in 3 zalen voor groepen 5/6/7/8, en tot slot: 702,41 euro voor het SyriaBacktoschoolproject.