Groningen

Aantal leerlingen 2018: 605

 

Sing Song

Land, jaar: Nederland, 2017

Regie: Mischa Kamp

Duur: 96 min.

Kijkwijzer: AL

Sing Song is een swingende, muzikale jeugdfilm over identiteit en herkomst en een kleurrijke ode aan Suriname. Het genre muziekfilm is bij uitstek geschikt om de serieuze thema’s toegankelijk te maken, niet alleen voor jongeren.

De zestienjarige Jasmine wordt uitgenodigd om mee te doen aan een zangwedstrijd in haar  geboorteland Suriname. Gitarist Stijn gaat mee. Ze grijpt deze kans aan om in het geheim meer te weten te komen over haar moeder. Jasmijn heeft haar moeder niet meer gezien sinds ze als peuter met haar vader naar Nederland vertrok. Met de zoektocht werkt Jasmine zich in de nesten. Daarmee komt haar deelname aan de wedstrijd én haar vriendschap met Stijn op het spel te staan. Het spoor brengt haar naar het binnenland van Suriname. Daar hoopt ze te vinden waar ze altijd naar heeft verlangd.

 

Toen mijn vader een struik werd

Internationale titel: The Day My Father Became a Bush

Land, jaar: Nederlands-Belgisch-Hongaars, 2016

Regie: Nicole van Kilsdonk

Duur: 90 min.

Kijkwijzer: 6

De tienjarige Toda woont samen met haar vader boven hun bakkerij, waardoor Toda alles weet over gebak en taart. Bovendien is ze dol op de trompetmuziek van haar vader. Op een dag verandert haar leven drastisch wanneer haar vader opgeroepen wordt om zijn land te verdedigen. Omdat ze alleen komt te staan, begint ze een reis naar het buitenland op zoek naar haar moeder. Tijdens haar tocht maakt ze nieuwe vrienden, ontmoet ze vreemde volwassenen en komt ze soms in absurde situaties terecht.

 

Bekas

Land, jaar: Zweden, Irak, 2012

Regie: Karzan Kaders

Duur: 93 min.

Kijkwijzer: 6

Deze film speelt begin jaren ’90, wanneer Saddam Hoesseins regime veel druk legt op het Koerdische deel van Irak. Twee dakloze broertjes, Dana en Zana, verloren hun ouders in de eerste Golfoorlog en proberen zichzelf in levensonderhoud te voorzien met schoenen poetsen. Wanneer ze de Hollywoodfilm Superman zien in het lokale bioscoopje, besluiten ze hun held op te zoeken en vertrekken naar Amerika. Ze gaan op pad met hun ezel Michael Jackson en zijn onderweg overgeleverd aan geluk en de vrijgevigheid van anderen.

Een hartverwarmende roadmovie over moed, kracht en het tomeloze optimisme van twee kinderen in een setting van geweld en onderdrukking.

Even terugkijken: Groningen – 13 februari 2018

Het was weer een groot feest vandaag, voor de zesde keer: 650 kinderen en begeleiders, vele enthousiaste sorren van Oost en West, de studentes die de films mooi in- en uitluidden, de goede films, de heerlijke lunch , en als kers op de taart: het beste winterweer dat je kunt hebben. En ook nog verwend met media aandacht!

https://www.rtvnoord.nl/nieuws/190248/Ruim-600-kinderen-in-Stad-kijken-films-over-kinderrechten

https://www.oogtv.nl/2018/02/geweldig-om-650-kinderen-in-een-filmzaal-te-zien/

Even terugkijken: Groningen – 9 februari 2016

Een filmpje en verslag van OOG TV: Bekijk het hier!

Even terugkijken: Groningen – 10 februari 2015

groning 6Het was weer en nu voor de derde keer een groots filmfeest in het Groninger Forum aan het Hereplein met vele sorren van én Groningen Oost én Groningen West die er met elkaar een mooie happening van hebben gemaakt:   9 scholen, bijna 900 leerlingen en docenten, 3 films – Ice Dragon, Blijf!, de Indiaan –, vertoningen in 3 shifts van steeds 3 films in 3 zalen voor groepen 5/6/7/8, en tot slot: 702,41 euro voor het SyriaBacktoschoolproject.