Emmen

Aantal leerlingen 2019: 700

Bekas

Land, jaar: Zweden, Irak, 2012

Regie: Karzan Kaders

Duur: 93 min.

Kijkwijzer: 6

Deze film speelt begin jaren ’90, wanneer Saddam Hoesseins regime veel druk legt op het Koerdische deel van Irak. Twee dakloze broertjes, Dana en Zana, verloren hun ouders in de eerste Golfoorlog en proberen zichzelf in levensonderhoud te voorzien met schoenen poetsen. Wanneer ze de Hollywoodfilm Superman zien in het lokale bioscoopje, besluiten ze hun held op te zoeken en vertrekken naar Amerika. Ze gaan op pad met hun ezel Michael Jackson en zijn onderweg overgeleverd aan geluk en de vrijgevigheid van anderen.

Een hartverwarmende roadmovie over moed, kracht en het tomeloze optimisme van twee kinderen in een setting van geweld en onderdrukking.

Even terugkijken: Emmen – 10 februari 2015

2e keer Sffk Emmen en weer een succes.

Emmen 1Lopende, op de fiets, in auto’s, busjes (vip-personenvervoer!) en in een grote touringcar kwamen bijna 1000 groep 7-leerlingen en leerkrachten/begeleiders gisteren – dinsdag 10 februari – naar de bioscoop Utopolis in Emmen. Wapperende vlaggen van Soroptimist International (dank voor het lenen van de beachflag, Club Reestlanden) en van Unicef en tientallen trossen blauwe en gele ballonnen wezen de weg: hier moet je zijn.
Zonder ingrijpen van de organisatie formeerden de leerkrachten hun leerlingen in  rijen en zo marcheerden ze groep voor groep verwachtingsvol de bioscoop in. Er draaide 1 film (Kidz in da Hood, voorafgegaan door een swingend Unicef-filmpje) in 5 zalen en scholen wisten tevoren in welke zaal ze moesten zijn. Om onduidelijkheid te voorkomen stond de zaalindeling ook nog eens op diverse plaatsen vermeld en waren de Emmense Soroptimisten – herkenbaar aan de blauwe sjaals, geleend van Club Stadskanaal, dank! – paraat met de nodige informatie.
Na afloop: een traantje hier en stoerheid daar. Maar mooi en heftig vond iedereen de film. Op veel scholen is het hiermee niet afgelopen met de aandacht voor Rechten van het Kind. Met lesbrieven en gastlessen wordt er een vervolg aan gegeven.
Oogst van inspectie van de 5 zalen: 1 fietssleutel, 1 sjaal. Geen snipper papier of leeg pakje frisdrank op de vloer. In de vertrekhal werd veel gegeten en gedronken na afloop, maar ook daar: smetteloze vloer, volle prullenbakken.

Wat een feestje om dit filmfestival te organiseren. Volgend jaar weer!