Emmen

Aantal leerlingen 2018: 980

Toen mijn vader een struik werd

Internationale titel: The Day My Father Became a Bush

Land, jaar: Nederlands-Belgisch-Hongaars, 2016

Regie: Nicole van Kilsdonk

Duur: 90 min.

Kijkwijzer: 6

De tienjarige Toda woont samen met haar vader boven hun bakkerij, waardoor Toda alles weet over gebak en taart. Bovendien is ze dol op de trompetmuziek van haar vader. Op een dag verandert haar leven drastisch wanneer haar vader opgeroepen wordt om zijn land te verdedigen. Omdat ze alleen komt te staan, begint ze een reis naar het buitenland op zoek naar haar moeder. Tijdens haar tocht maakt ze nieuwe vrienden, ontmoet ze vreemde volwassenen en komt ze soms in absurde situaties terecht.

Even terugkijken: Emmen – 10 februari 2015

2e keer Sffk Emmen en weer een succes.

Emmen 1Lopende, op de fiets, in auto’s, busjes (vip-personenvervoer!) en in een grote touringcar kwamen bijna 1000 groep 7-leerlingen en leerkrachten/begeleiders gisteren – dinsdag 10 februari – naar de bioscoop Utopolis in Emmen. Wapperende vlaggen van Soroptimist International (dank voor het lenen van de beachflag, Club Reestlanden) en van Unicef en tientallen trossen blauwe en gele ballonnen wezen de weg: hier moet je zijn.
Zonder ingrijpen van de organisatie formeerden de leerkrachten hun leerlingen in  rijen en zo marcheerden ze groep voor groep verwachtingsvol de bioscoop in. Er draaide 1 film (Kidz in da Hood, voorafgegaan door een swingend Unicef-filmpje) in 5 zalen en scholen wisten tevoren in welke zaal ze moesten zijn. Om onduidelijkheid te voorkomen stond de zaalindeling ook nog eens op diverse plaatsen vermeld en waren de Emmense Soroptimisten – herkenbaar aan de blauwe sjaals, geleend van Club Stadskanaal, dank! – paraat met de nodige informatie.
Na afloop: een traantje hier en stoerheid daar. Maar mooi en heftig vond iedereen de film. Op veel scholen is het hiermee niet afgelopen met de aandacht voor Rechten van het Kind. Met lesbrieven en gastlessen wordt er een vervolg aan gegeven.
Oogst van inspectie van de 5 zalen: 1 fietssleutel, 1 sjaal. Geen snipper papier of leeg pakje frisdrank op de vloer. In de vertrekhal werd veel gegeten en gedronken na afloop, maar ook daar: smetteloze vloer, volle prullenbakken.

Wat een feestje om dit filmfestival te organiseren. Volgend jaar weer!