Edam

Aantal leerlingen 2019: 300

Toen mijn vader een struik werd

Internationale titel: The Day My Father Became a Bush

Land, jaar: Nederlands-Belgisch-Hongaars, 2016

Regie: Nicole van Kilsdonk

Duur: 90 min.

Kijkwijzer: 6

De tienjarige Toda woont samen met haar vader boven hun bakkerij, waardoor Toda alles weet over gebak en taart. Bovendien is ze dol op de trompetmuziek van haar vader. Op een dag verandert haar leven drastisch wanneer haar vader opgeroepen wordt om zijn land te verdedigen. Omdat ze alleen komt te staan, begint ze een reis naar het buitenland op zoek naar haar moeder. Tijdens haar tocht maakt ze nieuwe vrienden, ontmoet ze vreemde volwassenen en komt ze soms in absurde situaties terecht.

Even terugkijken: Edam 29 januari 2015

PURMEREND - Rita Schillemans, van Soroptimist Filmfestival voor kinderen, krijgt uit handen van Farzad Khoyi een cheque ter waarde van €3703,38. foto: Diederik van der Laan / De Beeldredaktie

PURMEREND – Rita Schillemans, van Soroptimist Filmfestival voor kinderen, krijgt uit handen van Farzad Khoyi een cheque ter waarde van €3703,38. foto: Diederik van der Laan / De Beeldredaktie

Op 29 januari 2015 heeft Soroptimistclub Waterland voor de eerste keer het Soroptimist Filmfestival georganiseerd.  140 kinderen van twee scholen in Edam kwamen naar De Singel en hebben de film Blijf! gezien. Voordat de film begon hebben we de kinderen een netwerk van draden laten maken (door bollen wol te gooien). Het begin van het netwerk ontstond door de kinderen een vraag over kinderrechten te laten beantwoorden . Het netwerk staat symbol voor wat we allemaal kunnen bereiken als we samenwerken en zag er fantastisch uit.
De eerste reacties van de scholen zijn enthousiast, zowel over de keuze van de film als het hele programma er omheen.

Leuk was ook dat we twee andere Soroptimistclubs uit Noord-Holland op bezoek hebben gehad, die inspiratie hebben opgedaan om zelf ook het filmfestival te gaan starten.