Edam

Aantal leerlingen 2017: 150

Kidz in da Hood

Originele titel: Förortsungar

Land, jaar: Zweden, 2006

Regie: Catti Edfeldt en Ylva Gustavsson

Duur: 96 min.

Taal: Nederlands ondertiteld/gesproken

Kijkwijzer: 8

Het negenjarige vluchtelingetje Amina verblijft samen met haar opa illegaal in de woning van de werkloze rockmuzikant Johan, in een grauwe buitenwijk van Stockholm. Als opa overlijdt mag ze van Johan blijven, al heeft hij geen ervaring met het opvoeden van kinderen. Maar een kind opvoeden is helemaal niet moeilijk: ‘Je hoeft alleen maar te vragen of ik mijn tanden heb gepoetst,’ leert haar would be-vader van Amina. Blijmoedige kruising tussen een realistisch drama en een feel good musical, waarin de meeste problemen verdwijnen als sneeuw voor de zon. In 2007 bekroond met de Cinekidleeuw..

Even terugkijken: Edam 29 januari 2015

PURMEREND - Rita Schillemans, van Soroptimist Filmfestival voor kinderen, krijgt uit handen van Farzad Khoyi een cheque ter waarde van €3703,38. foto: Diederik van der Laan / De Beeldredaktie

PURMEREND – Rita Schillemans, van Soroptimist Filmfestival voor kinderen, krijgt uit handen van Farzad Khoyi een cheque ter waarde van €3703,38. foto: Diederik van der Laan / De Beeldredaktie

Op 29 januari 2015 heeft Soroptimistclub Waterland voor de eerste keer het Soroptimist Filmfestival georganiseerd.  140 kinderen van twee scholen in Edam kwamen naar De Singel en hebben de film Blijf! gezien. Voordat de film begon hebben we de kinderen een netwerk van draden laten maken (door bollen wol te gooien). Het begin van het netwerk ontstond door de kinderen een vraag over kinderrechten te laten beantwoorden . Het netwerk staat symbol voor wat we allemaal kunnen bereiken als we samenwerken en zag er fantastisch uit.
De eerste reacties van de scholen zijn enthousiast, zowel over de keuze van de film als het hele programma er omheen.

Leuk was ook dat we twee andere Soroptimistclubs uit Noord-Holland op bezoek hebben gehad, die inspiratie hebben opgedaan om zelf ook het filmfestival te gaan starten.