Drachten

Aantal leerlingen 2017: 1157

 

De kinderen van juf Kiet

Originele titel: De kinderen van juf Kiet

Land, jaar: Nederland, 2016

Regie: Petra Lataster-Czisch & Peter Lataster

Duur: 115 min.

Taal: Nederlands

Kijkwijzer: alle leeftijden

Je zult maar op je eerste schooldag geen woord kunnen verstaan van wat de juf tegen je zegt. Het geldt voor de meeste kinderen die binnenkomen in de speciale instroomklas van basisschool Het Palet in het Noord-Brabantse Hapert. De kinderen komen uit landen als Syrië en Irak en hebben heel wat meegemaakt. Gelukkig hebben ze les van juf Kiet. Zij is streng maar rechtvaardig, geduldig, lief en betrokken. Toch speelt deze topjuf slechts een bijrol in de observerende film van Peter en Petra Lataster, die een jaar lang in de klas mochten meelopen. Ze filmden alle gebeurtenissen vanuit het perspectief van de kinderen: de kleine Leanne, de getraumatiseerde Jorj, de pittige Haya. Tijdens de les, maar ook in het speelkwartier, uit het zicht van de juf. Het resultaat is ontroerend, vaak komisch en soms verdrietig, maar vooral hoopgevend. Juf Kiet leert de kinderen niet alleen Nederlands en rekenen, maar ook hoe ze elkaar kunnen helpen. Ze ziet wie er een goed gesprek nodig heeft. Of een nieuwe bril. Aan het einde van het schooljaar is een hechte, veilige groep ontstaan.

 

Kappen!

Originele titel: Kappen!

Land, jaar: Nederland, 2016

Regie: Tessa Schram

Duur: 90 min.

Taal: Nederlands

Kijkwijzer: 9 jaar

Sander (Tonko Bossen) heeft het de laatste tijd niet zo makkelijk. Hij is verliefd op Indra (Bente Fokkens), maar dat lijkt niet wederzijds. Wat Sander niet weet, is dat Indra denkt dat hij al een vriendin heeft. Daarnaast gaan zijn beste vrienden, Chris (Joes Brauers) en Maarten (Timo Wils), steeds meer om met de losgeslagen Emiel (Tobias Kersloot). Sander probeert Emiel aardig te vinden om de vriendengroep in stand te houden, maar dit is moeilijk omdat Emiel de vrienden uit elkaar drijft. Wanneer Sander betrokken raakt bij zinloos geweld, moet hij alles op alles zetten om de waarheid boven tafel te krijgen. Ook als dit ten koste dreigt te gaan van zijn vriendschap met Indra.

 

Mees Kees langs de lijn

Originele titel: Mees Kees langs de lijn

Land, jaar: Nederland, 2016

Regie: Aniëlle Webster

Duur: 77 min.

Taal: Nederlands

Kijkwijzer: alle leeftijden

In alweer het vierde deel van de populaire Mees Kees reeks doet de school van Meester Kees mee aan een toekomstproject.

Alle creatieve ideeën van Meester Kees en zijn klas ten spijt, heeft directrice Dreus haar eigen ideeën over de invulling van het project. Zij wil dat klas 6B mee doet aan het schoolvoetbaltoernooi, maar Meester Kees weet niets van voetbal en zelf voetballen kan hij al helemaal niet.

Wat begint als een leuke uitdaging, eindigt in chaos als de moeder van Meester Kees ziek wordt. Dreus vervangt hem als voetbalcoach, terwijl Meester Kees zijn best doet om de zaakjes thuis op orde te krijgen. Gelukkig kan Meester Kees bij uitdagingen altijd rekenen op zijn energieke leerlingen, die met hun creativiteit, humor en enthousiasme alles op weten te lossen!

 

Uilenbal

Originele titel: Uilenbal

Land, jaar: Nederland, 2016

Regie: Simone van Dusseldorp

Duur: 80 min.

Taal: Nederlands

Kijkwijzer: alle leeftijden

Uilenbal gaat over de 8-jarige Meral die net is verhuisd. Ze wil graag met de kinderen uit haar nieuwe buurt spelen, maar het maken van nieuwe vrienden valt niet mee. Op haar kamer ontdekt ze de muis Piepiep en ze neemt hem mee op schoolkamp.
Dankzij Piepiep sluit Meral onverwachts vriendschap met het populaire meisje Desi (Jashayra Oehlers), de stoere Jason (Matheu Hinzen) en de verlegen Vito (Felix van de Weerdt).
Wanneer Piepiep echter in een onbewaakt moment door een uil gegrepen wordt, lijkt Meral ontroostbaar en geeft haar nieuwe vrienden de schuld.
Tijdens een spannende tocht om de uilenbal met Piepiep’s botjes te zoeken, ontdekt Meral hoe belangrijk vriendschap kan zijn.
Een feelgood familiefilm over vriendschap, dieren en avontuur in de natuur!
Van de makers van Kikkerdril.

Even terugkijken: Drachten – 3 februari 2015

drachtenDit jaar waren er 1350 kinderen van 15 verschillende scholen.

Direct na afloop kregen we de volgende mail:

Kinderen komen net weer binnen na de voorstelling.
Collega’s en kinderen enthousiast!
Bedankt.

En op één van de evaluatieformulieren lazen we:

De kinderen van xxxxp hebben genoten van de films die ze hebben gezien.
Het gaf veel stof tot nagesprek en dat is natuurlijk ook de bedoeling.
Hartelijk dank voor de perfecte organisatie en het liep op rolletjes.

Vriendelijke groet,

 

…en daar doen we het voor… !!