Assen

Aantal leerlingen 2018: 1100

 

Piepkuikens

Originele titel: Les Oiseaux de Passage

Land, jaar: Belgie, 2015

Regie: Oliver Ringen

Duur: 83 min.

Taal: Nederlands gesproken

Kijkwijzer: AL

Nederlands gesproken Frans-Belgische familiefilm waarin de twee vriendinnen Cathy en Mergaux een avontuurlijke tocht maken om een eendje te redden

Cathy heeft voor haar tiende verjaardag een eendenei en een broedkastje cadeau gekregen. Wanneer het eendje uit het ei kruipt ziet het als eerste Margaux, de beste vriendin van Cathy. Maar Margaux kan niet voor het kuiken zorgen. Ze heeft een spierziekte en zit gekluisterd aan een rolstoel. Bovendien willen de ouders het beestje niet in huis. Stiekem gaan Cathy en Margaux op zoek naar een veilige plek: het Vogelparadijs. De avontuurlijke tocht vol hindernissen stelt de vriendschap van de twee meisjes danig op de proef. De ongeruste ouders waarschuwen de politie. Maar de meisjes kunnen pas naar huis als het eendje veilig is. Tot die tijd moeten ze uit handen van de politie blijven.

 

 

Lost in Afrika

Originele titel: Lost in Afrika

Land, jaar: denemarken, 2010

Regie: Vibeke Muasya

Duur: 90 min.

Taal: Deens gesproken, Nederlands ondertiteld

Kijkwijzer: AL

De 11-jarige Simon, een zwart geadopteerd jongetje en voetbalfanaat, reist met zijn Deense moeder naar zijn geboorteland Kenia. Kort na zijn aankomst verliest Simon zijn geliefde voetbal. Wanneer hij de bal gaat zoeken raakt hij verdwaald in de grootste sloppenwijk van Afrika. Met zijn trendy schoenen en hippe kleding valt hij behoorlijk op, maar wanneer hij beroofd wordt lijkt hij al snel op elk ander Afrikaanse jongetje. Wanneer Simons moeder de media inschakelt en een beloning uitlooft voor het terugbrengen van haar zoon, wordt Simon plots opgejaagd in de steegjes van de sloppenwijk en is hij afhankelijk van alle hulp die hij kan krijgen.

 

Blanka

Originele titel: Blanka

Land, jaar: Filipijnen, 2015

Regie: Kohki Hasei

Duur: 75 min.

Taal: Tagalog gesproken, Nederlands ondertiteld

Kijkwijzer: AL

Blanka is in de steek gelaten door haar dronken moeder en haar vader, een nietsnut. Ze wandelt door de straten, bedelt om kleingeld en steelt wanneer het uitkomt van onoplettende toeristen. Door haar moeilijke leefomstandigheden heeft ze de moed en vastberadenheid van een ouder iemand. Maar ongeacht de harde buitenlaag die ze heeft ontwikkeld, is ze nog steeds een klein meisje dat aandacht, liefde en zorg nodig heeft. Blanka vindt haar thuis -de liefde en aandacht van een oudere- in de nabijheid van een blinde muzikant die ook op straat leeft en die zijn hart deelt met het jonge meisje.

Even terugkijken: Assen – 6 februari 2018

Het was weer een super leuke dag. Voor de vijfde keer organiseerde Soroptimistclub Assen het Soroptimist Film Festival voor Kinderen. Dit jaar bezochten bijna 1150  kinderen met hun begeleiders bioscoop De Nieuwe Kolk in Assen.

Er deden deze keer 16 scholen mee en ook de Feniks van het AZC in Assen was aanwezig. Drie zalen van de bioscoop waren drie keer met kinderen gevuld van de groepen 6 , 7 en 8.                     De hal van de bioscoop was prachtig versierd met een rode loper en kleurige ballonnen en bij binnenkomst werden de kinderen op feestelijke wijze onthaald met live gespeelde muziek. Ook waren er vlaggetjes met kinderrechten van Unicef opgehangen.

Een heuse kinderrechter verrichtte de opening. Gekleed in toga met witte bef kwam hij de trap in de bioscoop afdalen en sprak de kinderen toe over kinderrechten, zoals: recht op naar school gaan, recht op vrije tijd, recht op voeding en schoon water. Daarnaast gaf hij de kinderen nog mee dat je als kind maar beter niet met een rechter te maken kunt hebben, want dan heb je dingen gedaan die niet mogen. Een Soroptimist met grabbelton-jurk toverde nog heel andere rechten uit haar zakken. Zij gaf waardebonnen weg met daarop onder andere: deze bon geeft je recht op… een extra beurt tandenpoetsen, het krijgen van een compliment en het lezen van een boek. Na de opening hadden de kinderen “recht op de film”.

De kinderen zagen een van de drie films: groep 6 keek naar Piepkuikens, groep 7 naar Lost in Africa en groep 8 zag de film Blanka. Door  in 3 shifts te werken, met 3 zalen, was het mogelijk aan te sluiten op het rooster van de scholen. De films bleken indruk op de kinderen te hebben gemaakt. Unicef biedt de mogelijkheid om een gastles te geven. Scholen kunnen van dat aanbod gebruik maken.

De leden van de Soroptimistclub  Assen kijken  terug op een zeer geslaagd festival.  Ook van de scholen en ouders zijn positieve reacties teruggekomen. Dit  past helemaal in de doelen die wij als Soroptimisten nastreven. Wij zetten ons in voor het verbeteren van de positie van vrouwen en kinderen. Dat begint bij de bewustwording dat er nog veel kinderen overal ter wereld zijn, ook in Nederland, voor wie kinderrechten niet vanzelfsprekend zijn!

In het Dagblad van het Noorden stond de volgende dag een prachtige foto. Bij het verlaten van de bioscoop kregen alle kinderen nog een stroopwafel mee. Tot volgend jaar!

Even terugkijken: Assen – 7 februari 2017

Op 7 februari 2017 bezochten bijna 1400  kinderen met begeleiders van 19 basisscholen uit Assen bioscoop de Nieuwe Kolk vooor het Soroptimist Filmfestival voor Kinderen. De Soroptimisten in Assen hebben  voor de vierde keer  de kans aangegrepen om dit filmfestival in Assen te organiseren.  Dit  Filmfestival voor Kinderen heeft als thema de rechten van kinderen zoals die zijn opgenomen in het Verdrag van de Verenigde Naties uit 1989. Dit jaar lag het accent in de films  in Assen op milieu en klimaat en wat dat voor effecten op kinderen kan geven , een actueel en heftig thema. Net als vorig  jaren en net als elders  bleek het filmfestival opnieuw een groot succes  getuige de reacties van kinderen en leerkrachten.

Er deden deze keer 19 scholen mee en ook de Feniks van het AZC in Assen was aanwezig. Bij enkele scholen paste de datum van 7 februari niet in het schoolprogramma. 3 zalen van de bioscoop waren drie keer met kinderen gevuld. De kinderen van de groepen 6 , 7 en 8 kwamen lopend met de klas en hun begeleiders of op de fiets. De Soroptimisten begeleiden hen naar hun eigen fiets- parkeerruimte. De entree van de bioscoop was feestelijk versierd met een rode loper en kleurige ballonnen en in de grote ruimte van de bioscoop  werden de kinderen onthaald op accordeon – en  vioolmuziek.  Ook daar waren ballonnen en vlaggetjes  met kinderrechten die  Unicef had opgehangen.

Burgemeester Marco Out verrichtte  de opening in een van de zalen en kreeg de kinderen algauw enthousiast aan de praat over kinderrechten; samen met een van de  jongens opende hij daarna het filmfestival door een groot geel-blauw lint versierd met ballonnen door te knippen.

De kinderen zagen een van de drie films: Kooky, Inuk of Operatie Noordpool.  Deze  keer hebben we in 3  shifts gewerkt, met 3 zalen, aansluitend op het rooster van de scholen. Unicef biedt de mogelijkheid om een gastles te geven.

De leden van de Soroptimistclub Assen kijken  terug op een zeer geslaagd festival: Ook van de scholen en ouders zijn positieve reacties teruggekomen. Dit  past helemaal in de doelen die wij als Soroptimisten nastreven, om ons in te zetten voor het verbeteren van de positie van vrouwen en kinderen. En dat begint bij de bewustwording dat er nog veel kinderen overal ter wereld zijn en ook in Nederland, voor wie kinderrechten niet vanzelfsprekend zijn!

Even terugkijken: Assen – 2 februari 2016

Op 2 februari 2016 bezochten 750 kinderen met begeleiders van 8 basisscholen uit Assen bioscoop de Nieuwe Kolk, dit vanwege het Soroptimist Filmfestival voor Kinderen. De Soroptimisten in Assen hebben voor de derde keer de kans aangegrepen om dit filmfestival in Assen te organiseren. Ook in 11 andere plaatsen in het Noorden hebben Soroptimisten dit Filmfestival voor Kinderen over de rechten van het kind georganiseerd. Ruim 8400 kinderen zagen een film en daarna is op school aandacht aan de films en aan kinderrechten besteed. Dit jaar lag het accent in de films op vluchtelingenkinderen en migratie, een actueel en heftig thema. Net als vorig jaar en net als elders bleek het filmfestival opnieuw een groot succes getuige de reacties van kinderen en leerkrachten.

Er deden deze keer acht scholen mee: de Emmaschool, Sterrenschip, Marskramer, Vredeveld, de Heksenketel, Meander, Valkenhorst en Theo Thijssenschool. Enkele scholen meldden zich te laat aan waardoor we hen niet meer konden plaatsen, 5 zalen van de bioscoop waren vol,een teleurstelling voor de kinderen en leerkrachten, maar we hebben hen een poster gestuurd met de uitnodiging om volgend jaar wel weer te komen. De kinderen van de groepen 6 , 7 en 8 kwamen lopend met de klas en hun begeleiders of op de fiets. Soroptimisten begeleiden hen naar hun eigen parkeerruimte. De entree was feestelijk versierd met een rode loper en kleurige ballonnen en in de grote ruimte van de bioscoop werden de kinderen onthaald op “lekkere “ accordeon – en vioolmuziek. Ook daar waren ballonnen en vlaggetjes met kinderrechten die Unicef had opgehangen.

Wethouder Maurice Hoogeveen verrichtte de opening in een van de zalen en kreeg de kinderen algauw enthousiast aan de praat over kinderrechten; met een turks-irakees jongetje opende hij daarna het filmfestival door elk een deksel flink tegen elkaar aan te slaan.

De kinderen zagen een van de drie films: Rafiki, Kidz in da Hood en the Hoppet. Deze keer hebben we in 2 shifts gewerkt, met 5 zalen vol. Unicef biedt de mogelijkheid om een gastles te geven..

De leden van de Soroptimistclub Assen kijken terug op een zeer geslaagd festival: Ook van de scholen en ouders zijn positieve reacties teruggekomen. Dit past helemaal in de doelen die wij als Soroptimisten nastreven, om ons in te zetten voor het verbeteren van de positie van vrouwen en kinderen. En dat begint bij de bewustwording dat er nog veel kinderen overal ter wereld zijnen ook in Nederland voor wie kinderrechten niet vanzelfsprekend zijn!