Assen

Aantal leerlingen 2019: 1250 – 1500

Uilenbal

Originele titel: Uilenbal

Land, jaar: Nederland, 2016

Regie: Simone van Dusseldorp

Duur: 80 min.

Taal: Nederlands

Kijkwijzer: alle leeftijden

Uilenbal gaat over de 8-jarige Meral die net is verhuisd. Ze wil graag met de kinderen uit haar nieuwe buurt spelen, maar het maken van nieuwe vrienden valt niet mee. Op haar kamer ontdekt ze de muis Piepiep en ze neemt hem mee op schoolkamp.
Dankzij Piepiep sluit Meral onverwachts vriendschap met het populaire meisje Desi (Jashayra Oehlers), de stoere Jason (Matheu Hinzen) en de verlegen Vito (Felix van de Weerdt).
Wanneer Piepiep echter in een onbewaakt moment door een uil gegrepen wordt, lijkt Meral ontroostbaar en geeft haar nieuwe vrienden de schuld.
Tijdens een spannende tocht om de uilenbal met Piepiep’s botjes te zoeken, ontdekt Meral hoe belangrijk vriendschap kan zijn.
Een feelgood familiefilm over vriendschap, dieren en avontuur in de natuur!
Van de makers van Kikkerdril.

 

Sing Song

Land, jaar: Nederland, 2017

Regie: Mischa Kamp

Duur: 96 min.

Kijkwijzer: AL

Sing Song is een swingende, muzikale jeugdfilm over identiteit en herkomst en een kleurrijke ode aan Suriname. Het genre muziekfilm is bij uitstek geschikt om de serieuze thema’s toegankelijk te maken, niet alleen voor jongeren.

De zestienjarige Jasmine wordt uitgenodigd om mee te doen aan een zangwedstrijd in haar  geboorteland Suriname. Gitarist Stijn gaat mee. Ze grijpt deze kans aan om in het geheim meer te weten te komen over haar moeder. Jasmijn heeft haar moeder niet meer gezien sinds ze als peuter met haar vader naar Nederland vertrok. Met de zoektocht werkt Jasmine zich in de nesten. Daarmee komt haar deelname aan de wedstrijd én haar vriendschap met Stijn op het spel te staan. Het spoor brengt haar naar het binnenland van Suriname. Daar hoopt ze te vinden waar ze altijd naar heeft verlangd.

Toen mijn vader een struik werd

Internationale titel: The Day My Father Became a Bush

Land, jaar: Nederlands-Belgisch-Hongaars, 2016

Regie: Nicole van Kilsdonk

Duur: 90 min.

Kijkwijzer: 6

De tienjarige Toda woont samen met haar vader boven hun bakkerij, waardoor Toda alles weet over gebak en taart. Bovendien is ze dol op de trompetmuziek van haar vader. Op een dag verandert haar leven drastisch wanneer haar vader opgeroepen wordt om zijn land te verdedigen. Omdat ze alleen komt te staan, begint ze een reis naar het buitenland op zoek naar haar moeder. Tijdens haar tocht maakt ze nieuwe vrienden, ontmoet ze vreemde volwassenen en komt ze soms in absurde situaties terecht.

Even terugkijken: Assen – 5 februari 2019

We hebben een record gebroken. De belangstelling vanuit de basisscholen in Assen was enorm. Ruim 1600 leerlingen en hun begeleiders kwamen op 5 februari naar De Nieuw Kolk in Assen voor de zesde editie van het Soroptimist Film Festival voor Kinderen. Het was een super drukke dag, maar ook weer heel erg leuk.

Maar liefst 21 basisscholen deden dit jaar mee en we hadden dan ook 5 bioscoopzalen nodig om alle leerlingen de films te laten zien. De hal van de bioscoop was prachtig versierd met rode loper, projectie en nieuwe dropflags met daarop kleurige tekeningen over kinderrechten van Unicef. Bekijk de foto’s om een indruk te krijgen van de sfeer.

De kinderen zagen één van de drie films: groep 6 keek naar ‘Uilenbal’, groep 7 naar ‘Toen mijn vader een struik werd’ en groep 8 zag de film ‘Sing Song’. Door in 3 shifts te werken met 5 zalen, was het mogelijk alle leerlingen een plekje te geven en daarnaast ook nog aan te sluiten op het rooster van de scholen. De films bleken indruk op de kinderen te hebben gemaakt en de reacties waren na afloop enthousiast. Unicef biedt net als andere jaren de mogelijkheid van een gastles aan. Scholen bepalen zelf of ze van dat aanbod gebruik maken.
De leden van de Soroptimistclub Assen kijken wederom terug op een zeer geslaagd festival. Ook van de scholen en ouders zijn positieve reacties teruggekomen. Dit past helemaal bij de doelen die de Soroptimisten nastreven. Soroptimisten zetten zich in voor het verbeteren van de positie van vrouwen en kinderen. Dat begint bij de bewustwording dat er nog veel kinderen zijn voor wie de kinderrechten niet vanzelfsprekend zijn!
Het filmfestival is mede mogelijk gemaakt door de vele sponsors die deze activiteit van de Soroptimistclub Assen een warm hart toedragen. Op de website en op de poster kunt u zien wie deze sponsors waren. Als club zijn we erg dankbaar voor hun steun! Bij het verlaten van de bioscoop kregen alle kinderen nog een stroopwafel mee.

Even terugkijken: Assen – 6 februari 2018

Het was weer een super leuke dag. Voor de vijfde keer organiseerde Soroptimistclub Assen het Soroptimist Film Festival voor Kinderen. Dit jaar bezochten bijna 1150  kinderen met hun begeleiders bioscoop De Nieuwe Kolk in Assen.

Er deden deze keer 16 scholen mee en ook de Feniks van het AZC in Assen was aanwezig. Drie zalen van de bioscoop waren drie keer met kinderen gevuld van de groepen 6 , 7 en 8.                     De hal van de bioscoop was prachtig versierd met een rode loper en kleurige ballonnen en bij binnenkomst werden de kinderen op feestelijke wijze onthaald met live gespeelde muziek. Ook waren er vlaggetjes met kinderrechten van Unicef opgehangen.

Een heuse kinderrechter verrichtte de opening. Gekleed in toga met witte bef kwam hij de trap in de bioscoop afdalen en sprak de kinderen toe over kinderrechten, zoals: recht op naar school gaan, recht op vrije tijd, recht op voeding en schoon water. Daarnaast gaf hij de kinderen nog mee dat je als kind maar beter niet met een rechter te maken kunt hebben, want dan heb je dingen gedaan die niet mogen. Een Soroptimist met grabbelton-jurk toverde nog heel andere rechten uit haar zakken. Zij gaf waardebonnen weg met daarop onder andere: deze bon geeft je recht op… een extra beurt tandenpoetsen, het krijgen van een compliment en het lezen van een boek. Na de opening hadden de kinderen “recht op de film”.

De kinderen zagen een van de drie films: groep 6 keek naar Piepkuikens, groep 7 naar Lost in Africa en groep 8 zag de film Blanka. Door  in 3 shifts te werken, met 3 zalen, was het mogelijk aan te sluiten op het rooster van de scholen. De films bleken indruk op de kinderen te hebben gemaakt. Unicef biedt de mogelijkheid om een gastles te geven. Scholen kunnen van dat aanbod gebruik maken.

De leden van de Soroptimistclub  Assen kijken  terug op een zeer geslaagd festival.  Ook van de scholen en ouders zijn positieve reacties teruggekomen. Dit  past helemaal in de doelen die wij als Soroptimisten nastreven. Wij zetten ons in voor het verbeteren van de positie van vrouwen en kinderen. Dat begint bij de bewustwording dat er nog veel kinderen overal ter wereld zijn, ook in Nederland, voor wie kinderrechten niet vanzelfsprekend zijn!

In het Dagblad van het Noorden stond de volgende dag een prachtige foto. Bij het verlaten van de bioscoop kregen alle kinderen nog een stroopwafel mee. Tot volgend jaar!

Even terugkijken: Assen – 7 februari 2017

Op 7 februari 2017 bezochten bijna 1400  kinderen met begeleiders van 19 basisscholen uit Assen bioscoop de Nieuwe Kolk vooor het Soroptimist Filmfestival voor Kinderen. De Soroptimisten in Assen hebben  voor de vierde keer  de kans aangegrepen om dit filmfestival in Assen te organiseren.  Dit  Filmfestival voor Kinderen heeft als thema de rechten van kinderen zoals die zijn opgenomen in het Verdrag van de Verenigde Naties uit 1989. Dit jaar lag het accent in de films  in Assen op milieu en klimaat en wat dat voor effecten op kinderen kan geven , een actueel en heftig thema. Net als vorig  jaren en net als elders  bleek het filmfestival opnieuw een groot succes  getuige de reacties van kinderen en leerkrachten.

Er deden deze keer 19 scholen mee en ook de Feniks van het AZC in Assen was aanwezig. Bij enkele scholen paste de datum van 7 februari niet in het schoolprogramma. 3 zalen van de bioscoop waren drie keer met kinderen gevuld. De kinderen van de groepen 6 , 7 en 8 kwamen lopend met de klas en hun begeleiders of op de fiets. De Soroptimisten begeleiden hen naar hun eigen fiets- parkeerruimte. De entree van de bioscoop was feestelijk versierd met een rode loper en kleurige ballonnen en in de grote ruimte van de bioscoop  werden de kinderen onthaald op accordeon – en  vioolmuziek.  Ook daar waren ballonnen en vlaggetjes  met kinderrechten die  Unicef had opgehangen.

Burgemeester Marco Out verrichtte  de opening in een van de zalen en kreeg de kinderen algauw enthousiast aan de praat over kinderrechten; samen met een van de  jongens opende hij daarna het filmfestival door een groot geel-blauw lint versierd met ballonnen door te knippen.

De kinderen zagen een van de drie films: Kooky, Inuk of Operatie Noordpool.  Deze  keer hebben we in 3  shifts gewerkt, met 3 zalen, aansluitend op het rooster van de scholen. Unicef biedt de mogelijkheid om een gastles te geven.

De leden van de Soroptimistclub Assen kijken  terug op een zeer geslaagd festival: Ook van de scholen en ouders zijn positieve reacties teruggekomen. Dit  past helemaal in de doelen die wij als Soroptimisten nastreven, om ons in te zetten voor het verbeteren van de positie van vrouwen en kinderen. En dat begint bij de bewustwording dat er nog veel kinderen overal ter wereld zijn en ook in Nederland, voor wie kinderrechten niet vanzelfsprekend zijn!

Even terugkijken: Assen – 2 februari 2016

Op 2 februari 2016 bezochten 750 kinderen met begeleiders van 8 basisscholen uit Assen bioscoop de Nieuwe Kolk, dit vanwege het Soroptimist Filmfestival voor Kinderen. De Soroptimisten in Assen hebben voor de derde keer de kans aangegrepen om dit filmfestival in Assen te organiseren. Ook in 11 andere plaatsen in het Noorden hebben Soroptimisten dit Filmfestival voor Kinderen over de rechten van het kind georganiseerd. Ruim 8400 kinderen zagen een film en daarna is op school aandacht aan de films en aan kinderrechten besteed. Dit jaar lag het accent in de films op vluchtelingenkinderen en migratie, een actueel en heftig thema. Net als vorig jaar en net als elders bleek het filmfestival opnieuw een groot succes getuige de reacties van kinderen en leerkrachten.

Er deden deze keer acht scholen mee: de Emmaschool, Sterrenschip, Marskramer, Vredeveld, de Heksenketel, Meander, Valkenhorst en Theo Thijssenschool. Enkele scholen meldden zich te laat aan waardoor we hen niet meer konden plaatsen, 5 zalen van de bioscoop waren vol,een teleurstelling voor de kinderen en leerkrachten, maar we hebben hen een poster gestuurd met de uitnodiging om volgend jaar wel weer te komen. De kinderen van de groepen 6 , 7 en 8 kwamen lopend met de klas en hun begeleiders of op de fiets. Soroptimisten begeleiden hen naar hun eigen parkeerruimte. De entree was feestelijk versierd met een rode loper en kleurige ballonnen en in de grote ruimte van de bioscoop werden de kinderen onthaald op “lekkere “ accordeon – en vioolmuziek. Ook daar waren ballonnen en vlaggetjes met kinderrechten die Unicef had opgehangen.

Wethouder Maurice Hoogeveen verrichtte de opening in een van de zalen en kreeg de kinderen algauw enthousiast aan de praat over kinderrechten; met een turks-irakees jongetje opende hij daarna het filmfestival door elk een deksel flink tegen elkaar aan te slaan.

De kinderen zagen een van de drie films: Rafiki, Kidz in da Hood en the Hoppet. Deze keer hebben we in 2 shifts gewerkt, met 5 zalen vol. Unicef biedt de mogelijkheid om een gastles te geven..

De leden van de Soroptimistclub Assen kijken terug op een zeer geslaagd festival: Ook van de scholen en ouders zijn positieve reacties teruggekomen. Dit past helemaal in de doelen die wij als Soroptimisten nastreven, om ons in te zetten voor het verbeteren van de positie van vrouwen en kinderen. En dat begint bij de bewustwording dat er nog veel kinderen overal ter wereld zijnen ook in Nederland voor wie kinderrechten niet vanzelfsprekend zijn!