Assen

Aantal leerlingen 2017: 1500

 

Inuk

Originele titel: Le Voyage d’Inuk

Land, jaar: Groenland, 2010

Regie: Mike Magidson

Duur: 90 min.

Taal: Nederlands gesproken

Kijkwijzer: 12

Inuk heeft een hard leven in Nuuk, de ijskoude hoofdstad van Groenland. Hij woont er samen met zijn drankverslaafde moeder en zijn brutale stiefvader. Op een ochtend wordt de volledig onderkoelde jongen uit een verlaten auto getrokken door een plaatselijke sociale helpster. Zonder aarzelen zendt zij Inuk naar het noorden, naar een weeshuis op een eilandje midden van de Noordelijke IJszee, waar een weeshuis werd gebouwd. Daar leert hij de jager Ikuma kennen. Ikuma jaagt op ijsberen, maar is nu op zijn retour en wordt geplaagd door herinneringen aan zijn verleden. Aviaaja, de directrice van het weeshuis, stelt voor dat de jongen samen met de oude jager naar de jaarlijkse zeehondenjacht gaat.

Operatie Noordpool

Originele titel: Operasjon Arktis

Land, jaar: Noorwegen, 2014

Regie: Grethe Bøe-Waal

Duur: 89 minuten

Taal: Nederlands gesproken

Kijkwijzer: 6

Kijkadvies: vanaf 7 jaar.Door een misverstand belanden 13-jarige Julia en de 8-jarige tweeling Ida en Sindre op een verlaten eiland in de Noordelijke IJszee. Hun verdwijning wordt spoedig opgemerkt, maar niemand heeft enig idee waar de kinderen zijn. De dagen verstrijken terwijl de kinderen moeten zien te overleven. Het is oktober; de winterstormen komen er aan en de zon laat zich nauwelijks nog zien. Wat doe je als er plotseling een hongerige ijsbeer voor je staat? Hoe maak je contact met de bewoonde wereld en hoe kom je aan eten?Een spannend en uitdagend survivalavontuur, dat zich afspeelt in een oogverblindend mooi landschap. Voor de hele familie vanaf 7 jaar.

Kooky

Originele titel: Kuky se vraci

Land, jaar: Tsjechië, 2010

Regie: Jan Svěrák

Duur: 95 min.

Taal: Nederlands gesproken

Kijkwijzer: 6

Ondra heeft astma en wordt gedwongen om zijn stoffige lievelingsknuffel weg te gooien. Kooky belandt op een enorme vuilnisbelt, komt plotseling tot leven en rent van schrik een mysterieus bos in. Daar ontmoet Kooky de behulpzame boswachter Hergot, maar ook de gemene Anushka. Kooky beleeft de meest fantastische avonturen op zijn weg terug naar huis.
Mede door een combinatie van poppenspel en live action is Kooky een originele, zinderend spannende familiefilm en tegelijkertijd een ode aan de kinderfantasie.

 

Even terugkijken: Assen – 7 februari 2017

Op 7 februari 2017 bezochten bijna 1400  kinderen met begeleiders van 19 basisscholen uit Assen bioscoop de Nieuwe Kolk vooor het Soroptimist Filmfestival voor Kinderen. De Soroptimisten in Assen hebben  voor de vierde keer  de kans aangegrepen om dit filmfestival in Assen te organiseren.  Dit  Filmfestival voor Kinderen heeft als thema de rechten van kinderen zoals die zijn opgenomen in het Verdrag van de Verenigde Naties uit 1989. Dit jaar lag het accent in de films  in Assen op milieu en klimaat en wat dat voor effecten op kinderen kan geven , een actueel en heftig thema. Net als vorig  jaren en net als elders  bleek het filmfestival opnieuw een groot succes  getuige de reacties van kinderen en leerkrachten.

Er deden deze keer 19 scholen mee en ook de Feniks van het AZC in Assen was aanwezig. Bij enkele scholen paste de datum van 7 februari niet in het schoolprogramma. 3 zalen van de bioscoop waren drie keer met kinderen gevuld. De kinderen van de groepen 6 , 7 en 8 kwamen lopend met de klas en hun begeleiders of op de fiets. De Soroptimisten begeleiden hen naar hun eigen fiets- parkeerruimte. De entree van de bioscoop was feestelijk versierd met een rode loper en kleurige ballonnen en in de grote ruimte van de bioscoop  werden de kinderen onthaald op accordeon – en  vioolmuziek.  Ook daar waren ballonnen en vlaggetjes  met kinderrechten die  Unicef had opgehangen.

Burgemeester Marco Out verrichtte  de opening in een van de zalen en kreeg de kinderen algauw enthousiast aan de praat over kinderrechten; samen met een van de  jongens opende hij daarna het filmfestival door een groot geel-blauw lint versierd met ballonnen door te knippen.

De kinderen zagen een van de drie films: Kooky, Inuk of Operatie Noordpool.  Deze  keer hebben we in 3  shifts gewerkt, met 3 zalen, aansluitend op het rooster van de scholen. Unicef biedt de mogelijkheid om een gastles te geven.

De leden van de Soroptimistclub Assen kijken  terug op een zeer geslaagd festival: Ook van de scholen en ouders zijn positieve reacties teruggekomen. Dit  past helemaal in de doelen die wij als Soroptimisten nastreven, om ons in te zetten voor het verbeteren van de positie van vrouwen en kinderen. En dat begint bij de bewustwording dat er nog veel kinderen overal ter wereld zijn en ook in Nederland, voor wie kinderrechten niet vanzelfsprekend zijn!

Even terugkijken: Assen – 2 februari 2016

Op 2 februari 2016 bezochten 750 kinderen met begeleiders van 8 basisscholen uit Assen bioscoop de Nieuwe Kolk, dit vanwege het Soroptimist Filmfestival voor Kinderen. De Soroptimisten in Assen hebben voor de derde keer de kans aangegrepen om dit filmfestival in Assen te organiseren. Ook in 11 andere plaatsen in het Noorden hebben Soroptimisten dit Filmfestival voor Kinderen over de rechten van het kind georganiseerd. Ruim 8400 kinderen zagen een film en daarna is op school aandacht aan de films en aan kinderrechten besteed. Dit jaar lag het accent in de films op vluchtelingenkinderen en migratie, een actueel en heftig thema. Net als vorig jaar en net als elders bleek het filmfestival opnieuw een groot succes getuige de reacties van kinderen en leerkrachten.

Er deden deze keer acht scholen mee: de Emmaschool, Sterrenschip, Marskramer, Vredeveld, de Heksenketel, Meander, Valkenhorst en Theo Thijssenschool. Enkele scholen meldden zich te laat aan waardoor we hen niet meer konden plaatsen, 5 zalen van de bioscoop waren vol,een teleurstelling voor de kinderen en leerkrachten, maar we hebben hen een poster gestuurd met de uitnodiging om volgend jaar wel weer te komen. De kinderen van de groepen 6 , 7 en 8 kwamen lopend met de klas en hun begeleiders of op de fiets. Soroptimisten begeleiden hen naar hun eigen parkeerruimte. De entree was feestelijk versierd met een rode loper en kleurige ballonnen en in de grote ruimte van de bioscoop werden de kinderen onthaald op “lekkere “ accordeon – en vioolmuziek. Ook daar waren ballonnen en vlaggetjes met kinderrechten die Unicef had opgehangen.

Wethouder Maurice Hoogeveen verrichtte de opening in een van de zalen en kreeg de kinderen algauw enthousiast aan de praat over kinderrechten; met een turks-irakees jongetje opende hij daarna het filmfestival door elk een deksel flink tegen elkaar aan te slaan.

De kinderen zagen een van de drie films: Rafiki, Kidz in da Hood en the Hoppet. Deze keer hebben we in 2 shifts gewerkt, met 5 zalen vol. Unicef biedt de mogelijkheid om een gastles te geven..

De leden van de Soroptimistclub Assen kijken terug op een zeer geslaagd festival: Ook van de scholen en ouders zijn positieve reacties teruggekomen. Dit past helemaal in de doelen die wij als Soroptimisten nastreven, om ons in te zetten voor het verbeteren van de positie van vrouwen en kinderen. En dat begint bij de bewustwording dat er nog veel kinderen overal ter wereld zijnen ook in Nederland voor wie kinderrechten niet vanzelfsprekend zijn!